Rada bi bila modra kot sova

Nataša Pirc Musar na sprehodu med množico otrok in staršev
Naš čas

Ambasadorka 35. Pikinega festivala je predsednica države Nataša Pirc Musar – Samo en planet imamo – Telefoni naj bodo zaprti v omaricah

Velenje, 11. septembra – »To ambasadorsko pozicijo sem pa res sprejela z največjim veseljem. Kapo dol pred tem festivalom in s ponosom bom nosila naziv ambasadorke Pikinega festivala,« je po podpisu listine dejala predsednica države dr. Nataša Pirc Musar. Pika je na listino dodala svoj podpis – nogavičko, predsednici pa podarila sovico v svoji izvedbi.

Nataša Pirc Musar je namreč prav tako svojevrstna sova. »Zjutraj težko vstajam, sem nočni tip, tudi študij sem dokončala ponoči. Imam okoli 200 sov v najrazličnejših oblikah, ker se mi zdi to izjemno pametna, modra žival. Rada bi bila sova tudi v tem smislu,« pa je izdala v pogovoru z voditeljico Bojano Špegel, sicer sekretarko MZPM Velenje, v Galeriji Velenje.

Od novinarke do predsednice

Najprej nekaj podatkov o novi Pikini ambasadorki. Nataša Pirc Musar je predsednica Republike Slovenije, nekdanja odvetnica in novinarka. Leta 2005 je bila imenovana na funkcijo informacijske pooblaščenke, ki jo je opravljala do leta 2014, ko je ustanovila lastno odvetniško družbo. V bogati karieri se je udejstvovala tudi na drugih področjih. Bila je predsednica Rdečega Križa Slovenije, članica izvršnega odbora Mednarodne federacije novinarjev, podpredsednica društva novinarjev Slovenije in predsednica Sveta za odziv na sovražni govor pri Mirovnem inštitutu. Med letoma 2015 in 2019 je bila članica žirije za razdelitev sredstev za novinarske preiskovalne zgodbe pri Journalismfund.eu v Bruslju. Bila je članica komisije za enakost spolov pri Olimpijskem komiteju Slovenije, članica izvršnega odbora Odvetniške zbornice Slovenije in generalna sekretarka Evropske bowling federacije.

Leta 2022 je vložila kandidaturo na volitvah predsednika Republike Slovenije in bila kot prva ženska v zgodovini samostojne Slovenije izvoljena za predsednico države. Funkcijo je prevzela 23. decembra 2022.

Motorji, bowling, tarok, petje, kuhanje

Tako je njene hobije naštela Bojana Špegel in seveda vprašala, kje najde ob odgovorni funkciji čas za vse to. Nataša Pirc Musar se je samo nasmehnila: »Moram si vzeti čas, sicer bi bilo moje delo še težje. Ko grem na pevske vaje, pravim, da grem v vokalne toplice, in tam si polnim baterije. Motor še nekaj časa ostaja moja ljubezen, a že razmišljam, da ga bom predala sinu. Kupila sem si električno kolo, in to je res super. Bowling igram resno, v soboto (preteklo, op. p.) imam državno prvenstvo v mešanih dvojicah, branim srebrno medaljo iz lanskega leta, in upam, da bova s kolegom tudi letos uspešna.«

...

Celoten članek je na voljo v tiskani izdaji Našega časa.