Brez sprememb se ne moreš razvijati

Peter Dermol
mov

Praznični intervju z županom MO Velenje Petrom Dermolom – Skupaj smo vedno premagovali ovire in tudi jutri jih bomo

Velenje, 19. septembra – September je za velenjsko mestno občino praznični mesec. Letos praznuje 65 let od odprtja modernega mestnega središča ter 750 let od prve omembe trga. Občinski praznik je priložnost za pogovor z županom Petrom Dermolom.

V kakšni kondiciji je občina, kaj kažejo številke?

»Gospodarstvo je v dobri kondiciji. 16.000 delovnih mest, ki jih ustvarjamo v lokalni skupnosti, govori o tem, da imajo ljudje dovolj priložnosti za delo, tudi brezposelnost je na najnižji ravni v zadnjih letih in tudi neto dodana vrednost na zaposlenega je 14-odstotno višja, kot je bila v preteklem letu. To so kazalci, ki govorijo o letu 2023, budno pa spremljamo tudi dogajanja v letu 2024. V vsakem primeru trend kaže, da gredo stvari v pravo smer.

Število prebivalcev je približno enako, s tem da narašča delež tujcev. To na neki način govori o tem, da je potreba na trgu dela v lokalni skupnosti na visoki ravni in da se gospodarske družbe zatekajo tudi k uvozu tuje delovne sile.

Na področju izobraževanja je zanimivo, da je število otrok v zadnjih letih naraslo tako v predšolski kot tudi v šolski vzgoji. Kar nekaj sredstev vlagamo v nadgradnjo komunalne infrastrukture in v zadnjem letu smo približno 100 novim gospodinjstvom omogočili vodooskrbo in kanalizacijo. Tu smo v slovenskem prostoru res na visokem nivoju.

Po drugi strani so globalne razmere na energetskem področju, na trgu nasploh, kjer so se cene različnih materialov, storitev, tudi hrane in vsega ostalega povečevale, narekovale potrebo po dodatnih socialnih transferjih. Tudi na tem področju smo morali v zadnjem letu zagotoviti dodatna finančna sredstva, kajti tudi število prosilcev za enkratno denarno pomoč se je povečalo. Če smo v proračunu v preteklosti imeli približno 9,6 milijona evrov namenjenih za različne socialne transferje, subvencije in potrebe zato, da bi ljudje lažje živeli, je v letošnjem letu teh sredstev že za 10,7 milijona evrov. Skratka, na eni strani dobra kondicija gospodarstva, na drugi strani pa tudi Velenje ni imuno na globalne spremembe, globalne pritiske, in zato je treba nenehno bdeti nad tem.«

Lahko še kaj porabimo?

»Vedno je tako, da se da še kaj porabiti, a je treba tudi kaj ustvariti, in zato je vloga lokalne skupnosti predvsem to, da ustvarja dobre razmere za razvoj gospodarstva na eni strani, na drugi strani pa, da dobro sodelujemo tudi z vsemi institucijami v lokalnem okolju, ki zagotavljajo socialno varnost, stabilnost in zaupanje do javnih storitev.

...

Celoten intervju si preberite v današnjem Našem času.