Vsaj en dan brez avtomobila

Rudarska cesta
Naš čas

Velenje, 17. septembra – Čeprav se prebivalci Slovenije čedalje bolj zavedamo problema naraščajočega prometa in njegovih posledic za okolje in zdravje, je splošna ozaveščenost še vedno na razmeroma nizki ravni – prekomeren avtomobilski promet ostaja eden ključnih razvojnih izzivov Slovenije, na kar opozarjajo tudi na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, nacionalnem koordinatorju Evropskega tedna mobilnosti (ETM), ki ga že 23. leto zapored obeležimo med 16. in 22. septembrom.

V polovici slovenskih občin so za vseh sedem dni ETM zaprte ulice, trgi in parkirišča. V Velenju je bila v torek tradicionalno zaprta Rudarska cesta. Del je bil namenjen otroški igri, kolesarjenju, pešačenju, telovadbi, delavnicam in kulturnim dogodkom. Vsak petek v septembru ob 8. uri pa teče tudi akcija kolesarski zajtrk za vse, ki se na delo ali po opravkih odpravijo trajnostno.

Trajnostni ukrep Poljubi in odpelji pri stavbi steklene direkcije je že urejen. Gre za organizirano točko za starše, ki pripeljejo otroke v OŠ Gustava Šiliha, Antona Aškerca in Šolski center Velenje.

Poteka tudi akcija S kolesom do kolesa. Na petih različnih lokacijah v Velenju: Sončni park, Štrekna, Pesje, Vinska Gora in Velenjska plaža, lahko skenirate QR-kodo in sodelujete v nagradnem žrebanju za glavno nagrado – novo kolo. Žrebanje bo 27. septembra.

Občani so prav tako vabljeni, da sodelujejo pri akciji Pospravimo ulice, kjer lahko na e-naslov info@velenje.si pošljejo ovire, ki jih srečujejo na svojih dnevnih poteh. Do 22. septembra je zaprto tudi parkirišče za Domom kulture, kjer je prostor za različne trajnostne aktivnosti, kot je zbiranje predmetov za reciklažo.