66 deležnikov se je z Velenjem zavezalo k podnebni nevtralnosti

Zaveza k podnebni nevtralnosti
mov

V Podnebno-energetski pisarni so včeraj pripravili dogodek, na katerem so uradno potrdili podpis zaveze za doseganje ciljev Misije 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest. K zavezi so pristopili različni javni zavodi, podjetja in druge institucije, skupaj 66 deležnikov, ki so z Mestno občino Velenje podpisali dogovor o izvajanju splošnih in konkretnih ukrepov na poti do podnebne nevtralnosti. Zavedajo se, da za dosego podnebne nevtralnosti do leta 2030 niso dovolj zgolj aktivnosti občinske uprave, ampak je ključno sodelovanje gospodarstva in prebivalcev, saj Mestna občina Velenje neposredno ne more vplivati na večino emisij.
Zaveza je poleg akcijskega in investicijski načrta sestavni del Podnebne nevtralne pogodbe za dosego podnebne nevtralnosti do leta 2030, ki so jo pripravljali leto dni in jo bodo posredovali Evropski komisiji. Dokumenti obravnavajo podnebne ukrepe v sektorjih energetike, gradnje, prometa, ravnanja z odpadki ter zelene infrastrukture.

Velenje je eno izmed izbranih mest v okviru Misije 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest, ki jo podpira Evropska komisija. Namen misije je pospešiti napredek mest z največjimi ambicijami, ki bodo zgled drugim evropskim mestom na poti k podnebni nevtralnosti do leta 2030. Prehod na podnebno nevtralnost zahteva tehnične in družbene spremembe. Velenje se je v zadnjih letih aktivno vključilo v oblikovanje pravičnega prehoda SAŠA premogovne regije v sodelovanju z deležniki na vseh ravneh.

Pri pripravi akcijskega načrta so najprej analizirali trenutno stanje podnebnih ukrepov, vključno s popisom emisij toplogrednih plinov, analizo obstoječih politik in prepoznavanjem ovir ter priložnosti. Nato so oblikovali strategijo in portfelj ukrepov za dosego podnebne nevtralnosti, ki vključuje kazalnike za spremljanje napredka in mehke ukrepe za podporo ciljem.

Investicijski načrt obravnava preteklo in obstoječe financiranje, ovire za podnebne naložbe ter identificira finančne poti za dosego podnebne nevtralnosti. Določeni so tudi finančni in ekonomski kazalci ter mehanizmi za zmanjševanje tveganj.

Podnebno nevtralna pogodba zajema ukrepe s področij energetskega sistema (preobrazba daljinskega ogrevanja, energetska učinkovitost, obnovljivi viri energije), mobilnosti (trajnostna infrastruktura, razogljičenje prometa), ravnanja z odpadki in krožnega gospodarstva, zelene infrastrukture ter grajenega okolja (energetska prenova stavb). Največji delež emisij v Velenju izhaja iz stavbnega sektorja, ki prispeva kar 80 % vseh emisij toplogrednih plinov. Preoblikovanje sistema daljinskega ogrevanja, ki je drugi največji v državi, je zato ključnega pomena, saj je neposredno povezano z opuščanjem premoga.

Podnebno-energetska pisarna v Starem Velenju, odprta julija, ponuja občanom informacije in nasvete o ukrepih za zmanjšanje porabe energije in ogljičnega odtisa.