Turizem se je po pandemiji pobral

Jože Režonja
Naš čas

Leto 2024 je prvo leto po pandemiji, ki je preseglo turistične številke iz leta 2019 – Varnost na prvem mestu – Priljubljene ostajajo destinacije ob Jadranu

Letošnje poletje ni le vroče, ampak tudi izjemno uspešno za slovenski turizem. Po dolgem obdobju omejitev in negotovosti so se Slovenci množično vrnili k potovanjem in dopustovanju. Tako je bila sezona polna nepozabnih doživetij. Od domačih obal do eksotičnih krajev, Slovenci smo znova z navdušenjem odkrivali lepote sveta, zato je turizem dobil novo energijo in začel spet rasti.
Čeprav se je poletje pogosto povezovalo z vročino, so bili letošnji poletni meseci zaznamovani tudi s pogostimi padavinami. Kot pravi Jože Režonja iz Relax turizma, smo bili priča enemu izmed najbolj mokrih poletij v zadnjih letih, a kljub temu ni manjkalo lepih sončnih dni, ki so privabili številne Slovence na obale in v tujino.

Podaljšana sezona in priljubljenost destinacij

Režonja ocenjuje, da bo turistična sezona trajala še dolgo v september in oktober. Spominja, da so se lani še konec oktobra kopali na Rabu, zato je prepričan, da bodo tudi letos toplejši dnevi omogočili podaljšanje poletnih aktivnosti.
»Leto 2024 je prvo leto po pandemiji, ki je preseglo turistične številke iz leta 2019. Po dolgem obdobju omejitev in negotovosti je letos veliko Slovencev ponovno množično odpotovalo, predvsem na priljubljene destinacije ob Jadranu. Razlogi za to ostajajo nespremenjeni: bližina, čisto morje in odsotnost jezikovnih ovir.«

Raznolikost destinacij in ponudbe

Poleg tradicionalno priljubljenih destinacij na Jadranu pa je letos občutno poraslo število Slovencev, ki so počitnikovali na širšem Mediteranu. Relax turizem je vsak teden v septembru organiziral kar 18 odhodov na različne destinacije. Med njimi so priljubljeni grški otoki, kamor so organizirali kar deset letov tedensko, pa tudi Turčija, Španija, Egipt in Tunizija, ki so bili prav tako med priljubljenimi izbirami.

»Poleg teh klasičnih destinacij smo letos uspešno izvedli tudi številna eksotična potovanja, kot so Zanzibar, Dubaj, Tajska, Vietnam, Laponska in Kolumbija. Ta potovanja so prilagojena različnim željam, od obiska severnih jelenov in Božička na Laponskem, do raziskovanja Karibskega morja in Mauritiusa.«

Varnost potnikov je v turizmu ključnega pomena, poudarja Režonja. Vsako leto zagotavljajo, da so vse destinacije, ki jih ponujajo, varne. »V primeru kakršnihkoli tveganj ali neprijetnih dogodkov agencija potovanja odpove in potnikom omogoči, da izberejo drug termin ali destinacijo. Varnostni standardi so izjemno visoki, kar potrjuje tudi dejstvo, da so vse letošnje destinacije, vključno z New Yorkom, kamor Slovenci radi odpotujejo na nakupovalni festival, varne. Pripravljamo se tudi že na jesensko-zimsko sezono, ki vključuje ponudbo jesenskih počitnic, predbožičnih potovanj in silvestrovanj. Velik del teh programov vključuje odhode z ljubljanskega letališča, s slovenskim vodenjem, kar dodatno povečuje zanimanje in udobje slovenskih turistov,« še zaključi Režonja.