Zeleni vodik, energent prihodnosti?

Posvet o vodiku
Naš čas

Strokovni posvet o uporabi vodikovih tehnologij – V Šoštanju naj bi v bližnji prihodnosti proizvajali zeleni vodik s pomočjo plavajoče sončne elektrarne

Velenje, 5. septembra – V Vili Bianca je Center za pravični prehod Razvojne agencije Saša pripravil posvet o uporabi vodikovih tehnologij, na katerem so sodelovali številni strokovnjaki s tega področja.

Kot je povedal Mitja Tašler iz TEŠ, v termoelektrarni vodik za svoje procese uporabljajo že od leta 1964 in imajo veliko izkušenj z njegovo proizvodnjo, hrambo in uporabo. »Ko pa govorimo o uporabi vodika v komercialne namene, torej izven industrijskih procesov, se vse ustavi pri ekonomiki, ceni. Cena je visoka v fazi razvoja, ko pride do komercialne rabe, pa se zniža. Zato je namen tega posveta tudi spodbuditi lokalno okolje k razvoju komponent, sistemov ali česarkoli z znanjem, ki ga imamo na inštitutih, fakultetah. Naloga energetike pa je zagotoviti električno energijo za proizvodnjo zelenega vodika,« je razložil Tašler in poudaril, kaj bi lokalna skupnost imela od tega. »Imela bi vodik na lokaciji v dolini, priložnost, da ga uporablja in sodeluje v proizvodni verigi – to pa je pobuda za podjetnike in priložnost za delovna mesta z visoko dodano vrednostjo.«

En avtobus namesto dveh

Lokalna skupnost pa se že od leta 2017 spogleduje z uporabo vodika, je povedal Boštjan Krajnc, direktor Zavoda Kssena. »Imamo veliko izkušenj in veliko znanja na tem področju. V fazi prestrukturiranja so se ti projekti mogoče malo dali na stran, ampak še vedno tlijo. Želimo zmanjšati ogljični odtis našega javnega prometa, zato bomo imeli v prihodnosti v prometu zagotovo avtobuse ravno iz teh razlogov, zato, ker nam omogočajo nemoteno delovanje.

Če bi imeli namreč električni avtobus, bi potrebovali dva avtobusa za isto linijo. Lahko pa imamo enega na vodik, ki ima realni doseg, enak dnevnim potem, ki jih napravijo ti avtobusi. Z našimi partnerji – HSE in TEŠ – se pogovarjamo tudi o polnilnici. Kvalitetna polnilnica je v rangu okrog 3 milijone in pol evrov. Milijon evrov lastnih sredstev je velik zalogaj za občino, zato iščemo kombinacije virov sredstev iz nacionalnih razpisov, s katerimi bi lahko postavili to celoto, se pravi odjem in proizvodnjo vodika,« je povedal Krajnc, ki ocenjuje, da so ti projekti zelo realni.

...

Več o tej zanimivi temi v Našem času!