To ni pravičen prehod

Sestanek na MO Velenje
Naš čas

Pridobivanje toplotne energije ni razlog za težave podjetij v termodiviziji – Sprejeti je treba dva ključna zakona, ne interventnega

Velenje, 5. septembra – Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol je zaradi pestrega dogajanja na področju energetike sklical sestanek različnih deležnikov v Šaleški dolini, da bi razpravljali o novici ministra Bojana Kumra, da se pripravlja interventni zakon, ki bi omogočil izločitev Premogovnika Velenje (PV) in Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) iz skupine Holding Slovenske elektrarne (HSE), kar bi preprečilo njun stečaj. Analize HSE naj bi pokazale, da je to edina možnost za ohranitev obeh podjetij.

Prisotni na sestanku so izrazili zaskrbljenost in dvom v zvezi z učinkovitostjo interventnega zakona pri zagotavljanju socialne varnosti in pravičnega prehoda v procesu prestrukturiranja. Prepričani so, da sta za zagotovitev pravičnega prehoda najprej nujno potrebna sočasna sprejema Zakona o postopnem zapiranju Premogovnika Velenje in Zakona o razvojnem prestrukturiranju SAŠA regije. Strinjali so se tudi, da v Šaleški dolini ne pristajamo na nikakršen uvoz premoga iz tujine v prihodnosti.

...

Več o tej temi v današnjem Našem času.