Prva pomoč in šport

Rdeči križ
pr

Ljubljana, 9. september – Drugo septembrsko soboto obeležujemo svetovni dan prve pomoči, v Sloveniji pa začnemo z mesecem prve pomoči, ki se bo zaključil 16. oktobra, na svetovni dan oživljanja. Osrednja tema letošnjega svetovnega dneva prve pomoči je »Prva pomoč in šport«, ki izpostavlja ne le športne poškodbe, temveč tudi življenjsko ogrožujoča stanja.

V letošnji poslanici ob svetovnem dnevu prve pomoči je predsednica RK Slovenije, mag. Ana Žerjal, med drugim zapisala: »Šport pogosto zaznamujejo tudi športne poškodbe pri tekmovalcih. Med olimpijskimi igrami je žal prišlo tudi do tragičnega dogodka – zastoja srca boksarskega trenerja iz Samoe Lionela Elika Fatupaita. Navedeni dogodki poudarjajo, da morajo biti znanja in veščine prve pomoči dostopna vsakomur. Vsakdo lahko reši življenje, kar so letos vneto dokazovali tudi naši najmlajši in mladostniki na državnih preverjanjih znanj prve pomoči.«

Tudi letos bodo v obdobju meseca prve pomoči v organizaciji območnih združenj RKS potekali številni brezplačni dogodki, predstavitve in delavnice, tako za najmlajše kot tudi starejše, saj želijo tudi letos opozoriti na pomen vseživljenjskega učenja prve pomoči. K sodelovanju so povabili tudi športnike, ki bodo zgled najmlajšim pri učenju tako pomembne veščine, kot je prva pomoč.

Rdeči križ
pr