Janja in Pika sta najmočnejši

Sprejem Janje Garnbret
Naš čas

Sprejem za dvakratno olimpijsko prvakinjo Janjo Garnbret – Rada ima sladoled, za sprostitev leži na kavču, sprošča pa jo tudi plezanje v skali

Velenje, 10. septembra – V okviru Pikinega festivala, ki bo potekal še do petka, so pripravili tudi sprejem dvakratne olimpijske prvakinje, plezalke Janje Garnbret in njenega trenerja Romana Krajnika. Večkratno športnico leta v MO Velenje in članico Šaleškega alpinističnega odseka so otroci in odrasli sprejeli z navdušenjem, otroci so se drenjali za njen avtogram. Obema sta za izjemen dosežek čestitala župan Peter Dermol in predsednik Športne zveze Velenje, Bogdan Plaznik.

Spomnimo: slovenska športna plezalka Janja Garnbret je na poletnih olimpijskih igrah v Parizu ponovno osvojila zlato medaljo v kombinaciji balvanskega in težavnostnega plezanja, s čimer je obranila svoje prvo zlato iz Tokia 2021 in že drugič osvojila olimpijsko zlato. Janjine olimpijske nastope smo v Velenju budno spremljali v velenjski olimpijski navijaški točki na Visti.
Janja je tudi sicer Pikina stara znanka in dobra prijateljica, saj je bila leta 2022 tudi ambasadorka Pikinega festivala. Povedala je, da se s Piko in Fickom še niso pomerili ne v plezanju ne v merjenju moči, da pa se strinja, da sta zagotovo onidve najmočnejši deklici. Janja je izdala tudi, da je njena najljubša sladica sladoled in da si ga tudi lahko privošči.

Delo in glava na pravem mestu

Njeni rezultati so izjemni, ker pridno in zavzeto trenira, kar že vsi vemo, pa vendar je Roman Krajnik izdal, kaj je poleg moči in vztrajnosti še potrebno, da osvojiš toliko najvišjih mest in dve zlati olimpijski medalji. »Oh, še marsikaj. Veliko težkega treninga, odrekanja, predvsem pa ena zelo fajn naštimana glava za tak napor, kot so bile olimpijske igre.« Seveda je v tem tudi veliko njegovega prispevka, a težko bi ocenil, koliko je v zlati medalji njegovega, je skromno dejal. »To bi v bistvu morala ona povedati. Jaz ne čutim tega dela. Naredim svoje delo, načrt, izvedbo treningov, na koncu pa mora ona narediti svoje.«
To delo Janja seveda odlično opravlja. Ko se je podala na pot resnega plezanja, je imela za vzornico še eno našo, zdaj že nekdanjo, plezalko Mino Markovič. »Želela sem si imeti takšne rezultate kot ona, imeti isti stil. Neverjetno je, da sem zdaj jaz v takšni poziciji.«

Velenje ali Slovenj Gradec?

Janjo so takoj, ko je stopila z odra, obdali otroci. Za vse si je našla trenutek, da se jim je nasmehnila ali podpisala. O tem, ali je že navajena sprejemov ob svojih dosežkih, pa je dejala: »Sem, a na drugi strani se tega nikoli ne moreš navaditi. Vedno mi je toplo pri srcu, ko mi ljudje izkažejo podporo, ljubezen. Posebej če so to otroci. Želim jim lepo otroštvo in da uživajo v šolskih klopeh!« je bilo njeno sporočilo.
Velenjčani imamo Janjo za svojo, čeprav je Slovenjgradčanka, a pravi, da se vedno rada vrača v Velenje. »To je moj drugi dom; tu sem obiskovala gimnazijo, tukaj sem trenirala ves čas, še v začetkih v članski reprezentanci. Pravzaprav se ne morem odločiti za eno mesto in mi je vedno lepo, ko pridem v Velenje.«

Izkazali smo hvaležnost

Župan Peter Dermol je Janji Garnbret poleg protokolarnega darila občine podaril tudi ček s 5.000 evri. Ob čestitkah Janji za njene dosežke je poudaril, da je kljub svetovni slavi ostala preprosta, odkrita, pozitivna. »Res smo v velenjski občini lahko ponosni, da smo del te zgodbe. Dobrih 33.000 prebivalcev v svetu ne pomeni veliko, zlata olimpijska medalja pa pomeni na svetu največ. Izjemna čast je, da lahko slavimo skupaj z Janjo in da nenazadnje ona promovira tudi naše mesto. Tudi za to smo jih hvaležni,« je izpostavil župan.
Janja in Roman sta danes že v Franciji, kjer imajo po njenem mnenju in izkušnjah odlična naravna plezališča. Plezala bo na eni najtežji smeri v naravnih plezališčih. »Odklop mi včasih predstavlja kar ležanje na kavču in gledanje serij, odklop pa je zame tudi plezanje v steni,« je še dejala Janja Garnbret.