45. Ovčarski praznik

Ovčarski praznik
J. Miklavc

Društvo podeželske mladine (DPM) Šmihel nad Mozirjem vsako leto, že 45 let, sredi avgusta priredi ovčarski praznik, znan na Koroškem ter v Zgornji Savinjski in Šaleški dolini. Nova predsednica DPM Sara Pungartnik Goličnik je povedala, da so imeli v preteklosti, v 50. do 60. letih prejšnjega stoletja, ob gozdarstvu in malem kmetovanju pod vsakim skednjem tudi trop ovac. Ovčerejo je spodbujal način življenja, pridelava ovčje volne ovac solčavske pasme, v manjši meri so jih imeli tudi za prehranjevanje, ves čas pa so bile tudi pomočnice kot gorske "kosilnice" za bregoviti travnati teren. V tem času gojijo ovce še vsaj na petih kmetijah, ponekod večje število, drugod pa zgolj za vzorec, kar bi v ožjem območju Šmihela pomenilo le še okrog 50 ovac.

Na tokratni dogodek je po sveti maši tamkajšnji župnik Vinko Čonč opravil blagoslov traktorjev in gozdarskih strojev, domačini, pravi mojstri ovčarskih in drugih domačih opravil, pa so prikazali delo in vaške običaje. Ob malem podeželskem sejmu so obiskovalcem ponudili kulinarične dobrine, zgodbo ovčarskega praznika pa so izvedli kot etno spektakel na prostem.

Prikazali so različna opravila; klepanje in ostrenje kose, kuhanje smrekove smole za kolofonijo, izdelavo šikljev za kritje lesene strehe, zvijanje smrekovih vejic za ručo oz. previt, izdelavo lesenih košev iz leskovih viter, postavljanje turškega plota, izdelovanje brezovih in sirkovih metel, drobljenje smrečja, rezanje sena in slame na škajtrovcu, krtačenje volne in predenje ovčje volne ter pletenje. A tudi pristno opravilo pranje in striženje ovac.

Med prikazom so zapeli pevci moškega pevskega zbora iz Šmihela, dogajanje so polepšale tudi sestrice Vodovnik, domačinke s kmetije Spodnji Goltnik nad Šmihelom. Ponudba aktiva kmečkih žena je bila pristna domača hrana in pijača; žganci in zelje, masovnik, domači krompir, jagnjetina ter za posladek palačinke, potice, štrudlji in vse vrste domačih piškotov. Ob prvi plohi so se močna dekleta in krepki fantje pomerili v vleki štrika.