Na Grilovem kuhali oglje in okušali jedi izpod peke

Razdirali so kopo oglja na Grilovem in nakopali skoraj tono črnega zlata.
Naš čas

Ljubenci v okviru flosarskega praznika pripravili tudi prižig in razdiranje kope – Pridelali tono oglja

Ljubno, 27. julija – Pred dvema tednoma so na bližnji planjavi Ter nad Ljubnim na Grilovi turistični kmetiji postavili in prižgali oglarsko kopo, ki jo je dal postaviti domačin Martin Drobež, eden izmed 50 oglarjev v Sloveniji, ki je lani prejel prehodni pokal Društva oglarjev Slovenije. Domačinka Marija Drobež, glavna za turistične zadeve in domačo gostinsko ponudbo, nam je omenila, da sta si pred 13 leti s partnerjem v Pristavi pri Gaberkah ogledala postavljanje kope in vse postopke kuhanja oglja, kar so bile za oba z možem prve izkušnje. Po tistem so pričeli še pri njih, na velikem piknik placu.
Zdaj je to že tradicija. Kot je dejala, je s tem veliko dela, gre veliko časa in truda, a s pomočjo sosedov, prijateljev ter Občine Ljubno gre. »No, ker pa ima do tega veselje tudi mož, se družinsko lotimo in danes je lep dan, ko je iz kamina drvi nastalo črno zlato.«
Kupcev za oglje ne manjka
Ogledali smo si prižig in razdiranje oglarske kope in Martin Drobež, pd Gril, nam je ob tem, še ves črn in razgret v obraz povedal še več zanimivosti:  »Del naše turistične kmetije smo z leti uredili v prostor za druženje in rekreacijo s pomožnimi objekti, v zadnjem obdobju pa smo postavili še nekaj lesenih hišic kot glamping Gril. Na postavljanje oglarske kope smo prišli v skupini za izvedbo flosarskega praznika, ki podpira tradicijo od poseka lesa, splavljanja hlodov, žaganja ter vezanja in splavitve flosa. Bukov les, predelen v dragoceno oglje, nekoč so ga imenovali kar črno zlato, je del te tradicije, zato smo se odločili, da je to primeren prostor, kjer se sestavi cepljence bukovine v kopo, strokovno zasuje in prižge.
Običaj prižiga in razdiranja kope po običajno dveh tednih kuhanja lesa v oglje se je tako ohranil kot dogodek, vreden ogleda in doživetja te, po svoje flosarske oz. oglarske tradicije. V kopo je bilo zloženih 8 m3 bukovine, najpomembnejše delo, kuhanje, pa sta z našo pomočjo izvajala brata, soseda Ramšakova. Kopo je namreč treba ves čas nadzorovati. V soboto smo jo razdrli in izkopane kose oglja hladili v velikem koritu. Oglje zdaj počiva kot deponija. Skoraj tono ga gre v prodajo, kupcev nikoli ne manjka.«
Teknilo je »izpod peke«
Med kuhanjem so v četrtek, 25. julija, na Grilovem izvedli tekmovalno sačijado, ko so se pomerili kuharski mojstri »izpod peke«. Sodelovalo je 10 ekip, skupaj okrog 50 vseh, ki so kasneje z dobrotami nahranili več kot 100 obiskovalcev. V tekmi za najboljšo specialiteto in ponudbo so se po mnenju žirije najboljše izkazali Profi team, za 2. in 3. mesto pa sta se »napekli« ekipi Sinani in »Jebiga« iz bližnje Okonine. S 4. mestom so se izkazali kuharji ŠD Flosar Radmirje. Svoje pa je povedala tudi množica amaterskih degustatorjev, ki je razgrabila mesno-krompirjevo zelenjavno in primerno začinjeno pojedino iz razbeljenih vokov vseh ostalih mojstrov sečijade še iz vročih ponev.