Ministrica na ogledu cestne infrastrukture

Alenka Bratušek na ogledu
Naš čas

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je leto dni po katastrofalnih poplavah obiskala nekaj krajev, kjer je bila cestna infrastruktura najbolj poškodovana. Po ogledu relacije Ljubno ob Savinji-Struge-Žaga-Zgornje Stranje-Stahovica je dejala, da je bilo najpomembnejše hitro vzpostavljanje prevoznosti cest na po ujmi uničenih cestah. »Faza obnove in rekonstrukcije posameznih odsekov pa bo trajalo več časa, saj je treba narediti projekte ali jih nadgraditi tako, da bo cestna infrastruktura bolj odporna na vode,« je dejala.

V ujmi je bila uničena okoli tretjina cestnega omrežja, interventno sanirane oz. prevozne so vse ceste. »Delna zapora je še na osmih kilometrih cest, predvsem na Koroškem,« je dejala.

Za prvo intervencijo za ponovno prevoznost cest je država po njenih navedbah namenila 75 milijonov evrov, celotna sanacija cestnega omrežja po poplavah pa bo državo skladno z vladnim programom stala 508 milijonov evrov. Za rekonstrukcije cest na teh območjih je predvidenih 308 milijonov evrov, okoli 120 milijonov evrov pa za mostove.

»Največji izziv je most na državni cesti v Otiškem Vrhu, ki ga je treba zaradi višjih ocen stanja voda na novo sprojektirati. Izziv je tudi gradnja obvoznice v Lučah. »Ta je del protipoplavnih ukrepov in je za to območje ekstremno nujna,« je povedala ministrica ter dodala, da je letos in v prihodnjih dveh letih popoplavna sanacija prioriteta.

Dotaknila se je tudi del na tretji razvojni osi, kjer se po njenem v zadnjem letu delajo veliki koraki. »Pridobljena so praktično vsa gradbena dovoljenja od Velenja do Slovenj Gradca, zdaj delamo na tem, da čimprej pridobimo gradbeno dovoljenje od Šentruperta do Velenja.« V začetku junija je bila javna razgrnitev tretje razvojne osi od Slovenj Gradca naprej, jeseni načrtujemo še zadnji del proti Avstriji, je še povedala.