Kdo bo poskrbel, da bodo otroci še vedeli, kako se je nekaj delalo?

Priznanja TZS so prejeli (od leve) Jože Kandolf, Anica Oblak, Franc Špegel ter Turistična zveza Velenje in njena predsednica Marija Brložnik.
Naš čas

5. julija 1984 je bila ustanovljena Turistična zveza Velenje – Eden od pomembnih stebrov turizma so društva in prostovoljci

Velenje, 5. julija – Prav na 40-obletnico vpisa v register je Turistična zveza Velenje (TZV) v Vili Bianci praznovala 40 let združevanja, druženja, dogodkov, posebnih društvenih vezi, prostovoljstva, ohranjanja običajev, prirejanja dogodkov in še česa. Slovesnosti se je udeležila tudi sekretarka Turistične zveze Slovenije Karmen Burger, ki je ob koncu podelila priznanja TZS za 40 let uspešnega delovanja TZV ter posameznikom Jožetu Kandolfu, Anici Oblak, Francu Špeglu in Mariji Brložnik.

Turizem je bil, preden je bilo Velenje

Prvi predsednik TZV je bil dve leti Avgust Tanšek, ki je pred tem dolga leta vodil Turistično društvo Velenje, za njim pa do leta 2007 Jože Kandolf. »Turizem v Velenju se je pravzaprav začel takoj po 2. svetovni vojni, pri tako imenovanem Ferialnem savezu oziroma Počitniški zvezi Slovenije. Potem je prišlo Turistično društvo Velenje. Pri vsem pa je treba poudariti, da je šlo za 'amaterski' turizem. Veliko je bilo prostovoljstva, delali smo brezplačno, a ob tedanjih organizacijskih in finančnih možnosti smo vendarle v vsakem obdobju razvoja velenjskega turizma naredili korak naprej. Širili smo področje propagande, ustanavljali nova društva in prav zaradi tega, da bi bila društva med seboj povezana, smo 5. julija leta 1984 ustanovili Turistično zvezo Velenje,« pove Kandolf.

Velenje je v povojnem obdobju, še posebej v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja, doživelo pomemben preobrat v urbanem razvoju. Pod vodstvom arhitektov in urbanistov je mesto dobilo moderno podobo s širokimi ulicami, zelenimi površinami in sodobno infrastrukturo. A še preden smo leta 1959 dobili novo Velenje, se je turizem že aktivno razvijal pod okriljem društvenih organizacij. Aktivnosti na področju turizma so izvajali Turistično društvo Velenje in aktivni domačini, med njimi Avgust Tanjšek, Anica Oblak, Jože Kandolf, Franc Špegel, Majda Menih, Miha Valenci in številni drugi. Ko je bil leta 1961 odprt hotel Paka in je prevzel mesto direktorja Mitja Lap, so se te aktivnosti še okrepile.

...

Celoten članek si preberite v tedniku Naš čas.