Ekologi očitajo zavajanje, HSE zeleni vir upravičuje

Družmirsko jezero
Naš čas

Šoštanjčani podpisujejo peticijo proti postavitvi – HSE trdi, da negativnih vplivov na okolje ne bo

Šoštanj, 5. julija – Načrtovana postavitev plavajoče sončne elektrarne (PSE) na Družmirskem jezeru buri duhove med Šoštanjčani in drugimi prebivalci Šaleške doline, pri čemer Velenjčane zanima predvsem, ali je takšna elektrarna predvidena tudi na katerem od jezer v MO Velenje. Šaleško EKO gibanje, v njegovem imenu krajinska arhitektka Kaja Flis, je v devetih točkah zapisalo, zakaj nasprotujejo postavitvi plavajoče sončne elektrarne na Družmirskem jezeru. Holding slovenske elektrarne odgovarja, da navedbe gibanja niso utemeljene.

Šaleško EKO gibanje: »Ne nasprotujemo trajnosti, ampak onemogočanju izbire.«

Kot navajajo, predstavniki Šaleškega ekološkega gibanja ne nasprotujejo trajnostnim oblikam pridobivanja električne energije iz obnovljivih virov. Nasprotujejo pa načinu, ki ga je država s pred enim letom sprejetim Zakonom o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije (ZUNPEOVE) »na hitro in brez posveta s prebivalci Šaleške doline umestila v naše okolje in nam bo s tem onemogočila izbiro lastne trajnostne prihodnosti, za katero smo se že odločili,« pišejo v sporočilu.
V svojih točkah tako izražajo nestrinjanje s tem, da ima umestitev PSE v naravo na Družmirsko jezero prednost pred umestitvijo na že pozidana in asfaltirana industrijska področja v Šaleški dolini, da bo imelo škodljive vplive na okolje, ki se jih zaveda tudi investitor. »Družmirsko jezero je naravni habitat tudi redkih in zavarovanih vrst sesalcev, ptic, rib, dvoživk in plazilcev.«

...

HSE: »PSE ne bo povzročala negativnih vplivov na okolje.«

»Plavajoča sončna elektrarna na Družmirskem jezeru v Šoštanju je eden od projektov zelenega prehoda Slovenije. Gre za učinkovit in okoljsko sprejemljiv način rabe obnovljivega vira energije, ki je po svetu že uveljavljen ter poleg zelenega vira energije zagotavlja tudi racionalno in večnamensko rabo prostora.
Družmirsko jezero je umetno nastala vodna površina, ki je posledica rudarjenja in velja za degradirano območje. Na največ polovici njegove površine načrtujemo postavitev okoli 140-megavatne plavajoče sončne elektrarne, ki bo električno energijo proizvajala na okolju prijazen način, z njo pa bi lahko oskrbovali približno 35.000 gospodinjstev letno. 
PSE Družmirje sledi dobrim praksam iz tujine in ne bo povzročala negativnih vplivov na okolje. Od obale, kjer so razmere za rastline in živali najbolj ugodne, bo odmaknjena najmanj 40 metrov, zato ne bo posegala v razvoj vodnega in obvodnega rastlinskega in živalskega sveta. Zgrajena bo iz materialov in na način, da v okolje ne bo oddajala nevarnih snovi. Po gradnji PSE Družmirje je pričakovati, da bo ostalo nespremenjeno tudi ekološko in kemijsko stanje voda. 

...

Celoten članek si preberite v današnjem Našem času.