Uspešno izpeljali modelarski tabor

Tabor mladih modelarjev
Naš čas

Velenje, 2. junija – Društvo modelarjev Modelar, Gibanje mladi raziskovalci za razvoj Saša regije in Zveza za tehnično kulturo Slovenije smo med 26. junijem in 2. julijem izvedli modelarski tabor, ki je potekal na Osnovni šoli Gustava Šiliha Velenje.
20 mladih učencev  6. oz. 7. razreda iz vseh osnovnih šol Šaleške doline se je na taboru spoznalo z najrazličnejšimi metodami dela, v dveh delavnicah pa so izdelali pri ladijskem modelarstvu model čolna MČ 1 Mazu, pri letalskem modelarstvu pa jadrilico A1 Nimbus.
Zadnji dan tabora so na Velenjskem jezeru kljub močnem vetru preizkusili svoje modele letal in čolnov. Po besedah Janeza Melanška, vodje tabora, je modelarstvo v Šaleški dolini prisotno od leta 1963, v zadnjem času pa je bilo slutiti, da pri mladih ni posebnega interesa za to dejavnost. To je bil tudi povod za organizacijo modelarskega tabora, kjer so skušali mladim približati dejavnost izdelave in uporabe modelov na tleh, vodi in v zraku.

Modelarji so uporabljali zgolj ročno orodje in izpopolnili tehnike obdelave materialov na ročni način. Tabor je potekal osem ur dnevno, niso pa v teh urah zgolj delali modelov, temveč so bile za sprostitev na programu tudi igre z žogo, lego robotika in ogled rudarskega muzeja. Med mladimi je bilo zadnji dan čutiti nepopisno veselje, ko so njihovi izdelki zapluli po Velenjskem jezeru in se je njihov model jadrilice dvignil v zrak. Kljub temu da gre za poletni tabor mladih, pa modelarstvo ostaja priljubljen hobi tudi za starejše. V klubu modelarjev Velenje vabijo vse zainteresirane, da se jim pridružijo, se učijo in delijo izkušnje o modelarstvu.