V ospredju zelišča in njih namen ter uporaba

Festival zelišč v Šmartnem ob Paki
Naš čas

Šmartno ob Paki, 15. junija – Las Zgornje Savinjske in Šaleške doline, zanj vodilni partner Zavod Savinja, že nekaj let zapored v juniju organizira Festival zelišč Zgornje Savinjske in Šaleške doline, ki poteka na območju obeh dolin. Zaznamuje ga niz dogodkov, predstavitev, doživetij in delavnic, ki izpostavljajo moč zelišč, njihovo pridelavo, predelavo in uporabo. Letošnjega so odprli minulo soboto v Šmartnem ob Paki, izvajalca aktivnosti pa sta bila javni zavod Mladinski center in domače turistično društvo.

»Ni bilo jedi in pijače brez dodatkov zelišč,« je povedala direktorica javnega zavoda Mladinski center Šmartno ob Paki Mirjam Povh. Tako so udeleženci lahko med  drugim degustirali čaj Tinko, na pohodu po zeliščarski poti so na postankih pri koritih, zasejanih z zelišči, izvedli, zakaj je tisto zelišče uporabno, kako ga je treba posušiti, za kaj uporabiti. Slišali so odgovor na vprašanje, zakaj gojiti nekatera zelišča doma … »Skratka, izvedeli so vse osnovne informacije, povezane z zelišči.« Ob prihodu na cilj pri mladinskem centru so se okrepčali še s pehtranovo in metino potico ter frtaljo iz zelišč.

V okviru festivala, ki je ena izmed aktivnosti projekta sodelovanja »Ko zadišijo zeli…«, ki ga Las Zgornje Savinjske in Šaleške doline izvaja še s štirimi lokalnimi akcijskimi skupinami iz Slovenije ter dvema partnerjema iz Bolgarije, je konec prejšnjega tedna potekala še predstavitev zeliščarske poti v Nazarjah in ogled razstave EX filcore v Gornjem Gradu. Prav tako se v teh dneh odvija še nekaj delavnic, predstavitev in kulinaričnih razvajanj na različnih lokacijah.

Festival bodo tradicionalno sklenili v Gornjem Gradu, jutri, 22. junija. Na ta dan bodo organizirali zeliščno tržnico z ogledom katedrale in pestrim kulturnim programom. Obiskovalce čakata dva zanimiva koncerta – popoldanski z ansamblom Fantje z vseh vetrov ter večerni z Ani Frece in skupino Hotel za srečo.