Začetek festivala zelišč tokrat v Šmartnem ob Paki

Lokalna akcijska skupina (LAS) Zgornje Savinjske in Šaleške doline, ki jo vodi Zavod Savinja, letos ponovno organizira Festival zelišč Zgornje Savinjske in Šaleške doline. Dogodek se bo odvijal od 15. do 22. junija na območju obeh dolin in je del širšega projekta sodelovanja " Ko zadišijo zeli … ". V projektu sodelujejo še štiri lokalne akcijske skupine iz Slovenije ter dva partnerja iz Bolgarije, njegov cilj pa je spodbuditi pridelavo in predelavo zelišč.

Uradno odprtje festivala bo v soboto, 15. junija, ob 9. uri pred Mladinskim centrom Šmartno ob Paki, kjer bodo sodelujoči predstavili nekatere produkte projekta s poudarkom na novonastali Zeliščni poti. Predstavitvi bo sledil pohod po delu poti v ožji okolici Šmartnega ob Paki, zaključili ga bodo z degustacijo zeliščnih dobrot. Naslednji dan bo veselo v šmarškem Skornem, kjer na Ekološki kmetiji Potočnik - Poprask od 15. do 18. ure pripravljajo dan odprtih vrat. Po zagotovilih organizatorjev program festivala oba dneva vključujeta še predstavitev zeliščarske poti v Nazarjah in ogled razstave EX filcore v Gornjem Gradu.

V okviru festivala se bo med tednom odvilo še nekaj delavnic, predstavitev in kulinaričnih razvajanj na različnih lokacijah. Že tradicionalno ga bodo sklenili v Gornjem Gradu, v soboto, 22. junija. Na ta dan bo organizirana zeliščna tržnica z ogledom katedrale in pestrim kulturnim programom. Obiskovalce čakata kar dva zanimiva koncerta – popoldanski koncert ansambla Fantje iz vseh vetrov ter večerni koncert Ani Frece in skupine Hotel za srečo.

Organizatorji se nadejajo čim boljšega obiska na tem posebnem festivalu, ki v ospredje postavlja zelišča, njihovo pridelavo, predelavo, njihovo moč.