Klopi so aktivni že od februarja

S prihodom toplejših dni in daljših sprehodov v naravi se povečuje tudi nevarnost za naše štirinožne prijatelje, saj je sezona klopov letos še posebej intenzivna. Klopi so lahko prenašalci resnih bolezni, kot je borelioza, ki ogroža tako pse kot mačke. Preventiva je ključnega pomena za ohranjanje zdravja hišnih ljubljenčkov. Dr. vet. med. Nataša Horvat Leskovar iz Veterine Tačka nam ponuja nasvete o tem, kako učinkovito zaščititi živali pred temi nadležnimi zajedavci.

»V preventivi proti klopom imamo na voljo različne preparate, kot so kožne kapljice, insekticidne ovratnice, razpršila, ultrazvočni odganjalci in tablete, ki so primerne za pse in mačke. Pomembno je, da izberemo pravilne izdelke za določeno vrsto živali, saj lahko nekateri preparati, namenjeni psom, škodujejo mačkam. Poleg pravilne izbire preparatov je pomembna tudi pravilna uporaba. Pri kožnih kapljicah je treba poskrbeti, da se nanesejo na sredino kože in da žival tri dni pred in po nanosu ne pride v stik z vodo. V tem času se izogibajte tudi sprehodom v dežju, saj lahko voda zmanjša učinkovitost preparata.«

Klopi so bili aktivni tudi pozimi

Letošnja sezona klopov se je zaradi mile zime začela že zgodaj, saj so klopi ostali aktivni vso zimo. Veterinarka pojasnjuje, da so klope začeli odstranjevati že februarja, kar je precej nenavadno. Zdaj ko se sezona nadaljuje, se število klopov le še povečuje, kar pomeni večje tveganje za prenos bolezni.

»V veterinarskih ambulantah smo že zaznali primere živali s simptomi bolezni, ki jih prenašajo klopi. Lastniki hišnih ljubljenčkov prihajajo z živalmi, ki kažejo tipične in netipične znake bolezni. V teh primerih odvzamemo kri in na podlagi krvnih preiskav potrdimo prisotnost bolezni.«

Kako prepoznati, da je štirinožec okužen s klopom?

»Zelo pomembna je dobra anamneza. Najpogostejši simptomi okužbe s klopi pa so precej splošni in lahko vključujejo povišano telesno temperaturo. Šepanje je posebej značilno za boreliozo, opazimo lahko izmenično šepanje na različne noge (npr. najprej prednja leva, nato zadnja desna), povečane bezgavke, splošno oslabelost in neješčnost, anemijo, prepoznamo jo po bledih sluznicah, kot so očesne veznice ali dlesni, ki so lahko svetlo rožnate ali celo skoraj bele barve,« našteva veterinarka.

Babezioza lahko povzroča propad eritrocitov (rdečih krvnih celic), kar vodi v hudo oslabelost. Ta bolezen je lahko smrtonosna, če ni pravočasno zdravljena, pojavi pa se lahko tudi anaplazmoza, ki jo imenujemo pasja klopna vročina.

»Posledice nezdravljenih bolezni, ki jih prenašajo klopi, so lahko zelo resne. V skrajnih primerih lahko vodijo celo v smrt. Nezdravljena babezioza, na primer, pogosto vodi v propad rdečih krvnih celic, kar povzroči hudo anemijo in posledično odpoved telesnih funkcij. Nezdravljena borelioza lahko povzroči trajne poškodbe sklepov in nevrološke težave.« Zato je ključno, da lastniki hišnih ljubljenčkov redno pregledujejo svoje živali, še posebej po sprehodih v naravi.

Posebna opozorila za poletni čas

Poleg zunanjih zajedavcev so skozi vse leto aktivni tudi notranji, kot so gliste in trakulje. »Mladički so še posebej dovzetni za te parazite, zato je priporočljivo, da jim do enega leta starosti vsak mesec dajemo antiparazitike. Kasneje je dovolj, da jih dajemo vsake tri mesece. Nekatere tablete so kombinirane in delujejo tudi proti zunanjim parazitom, kot so klopi in bolhe,« še opozori  Nataša Horvat Leskovar, ki se ji zdi pomembno v poletnem času še posebej poskrbeti za zaščito hišnih ljubljenčkov.

»Bodite pozorni na kakršnekoli znake neješčnosti ali apatije, saj so lahko posledice ugrizov klopov in bolezni, ki jih prenašajo, hude. Če se odpravljate na morje, ne pozabite na zaščitna sredstva proti parazitom, kot je srčna glista.Poleg tega bodite pozorni na vročinske udare in pazite, da vaši ljubljenčki niso izpostavljeni previsokim temperaturam.«

Veterinarka opozarja tudi na povečano število zastrupitev z različnimi sredstvi v poletnih mesecih, zato poskrbite, da so vaše živali vedno pod nadzorom in jim dajete preventivna sredstva po navodilih.