Je v igri letnica zapiranja Premogovnika Velenje 2025?

Lokalni odbor Gibanja Svoboda je v Kulturnem domu Šoštanj organiziral javno predstavitev projekta Plavajoča fotonapetostna elektrarna, ki jo HSE namerava zgraditi na Družmirskem jezeru.

Projekt so na občinski seji že predstavili, župan Boris Goličnik pa je povedal, da bodo sodelovali le pod določenimi pogoji in zavezami. Na predstavitvi so spregovorili gostje mag. Branko Debeljak, generalni direktor TEŠ, mag. Jure Šimic, direktor družbe HSE Invest, in mag. Marko Bahor, izvršni direktor Investicij HSE.

Predstavitve se je udeležil tudi mag. Bojan Kumer, minister za okolje, podnebje in energijo, ki je poudaril, da je umeščanje projektov v prostor izjemno zahteven proces, ki zahteva ustrezne postopke in odprto debato, brez bremen preteklih izkušenj. Zagotovil je, da projekt sledi svetovnim trendom in ne uvaja ničesar novega in neznanega, pri tem pa minimalno vpliva na okolje. »Če bomo namreč v prihodnje hoteli še naprej zanesljivo oskrbo z električno in s toplotno energijo, bomo v Sloveniji morali zgraditi kar nekaj energetskih objektov. Še posebej, če bomo hoteli obdržati zmeren nivo samozadostnosti. Torej bo treba poleg sončnih elektrarn zgraditi še kakšno plinsko elektrarno, HE, ČHE, vetrno elektrarno, NEK2, SMR, baterijske in druge hranilnike električne energije, itd.,« je dejal.

Celoten članek je na voljo v današnjem Našem času.