Dodelitev nadomestila za stroške bivanja v drugi stanovanjski enoti

Šmartno ob Paki – Poročali smo že, je bila s sprejetjem novele Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz lanskega avgusta (ZIUOPZP) sprejeta tudi možnost uveljavljanja nadomestila za stroške bivanja v drugi stanovanjski enoti.

Po omenjenem zakonu upravičenci za nadomestilo zaprosijo pri občinski upravi občine stalnega prebivališča.

Do nadomestila za stroške bivanja v drugi stanovanjski enoti so lastniki objektov upravičeni, dokler njihova stanovanjska enota ni primerna za bivanje, vendar največ za eno leto z možnostjo podaljšanja za največ eno leto. Rok za vložitev vloge je 2. junij letos, vloga pa mora vsebovati ime in priimek prosilca; naslov, na katerem je prosilec živel v času poplav; naslov, na katerem prosilec začasno biva zaradi poplav; opis stanovanjske situacije prosilca pred poplavami (vrsta bivališča, število članov gospodinjstva); opis stanovanjske situacije prosilca danes (kje trenutno prebiva; s kom prebiva); opis dogodkov ob poplavah (kaj se je zgodilo, kakšna škoda je nastala); izjavo prosilca, da nepremičnina, v kateri trenutno biva, ni v njegovi lasti ali v lasti drugega člana njegovega gospodinjstva ter vse podatke, ki jih občina potrebuje za izplačilo nadomestila.
Vlogi morajo biti priložena ustrezna dokazila (npr. najemna pogodba, izjava lastnika druge stanovanjske enote, slike, zapisniki), prosilec pa se z vložitvijo vloge soglaša, da lahko občinska uprava vse navedbe preveri. Vlogo za dodelitev nadomestila za stroške bivanja v drugi stanovanjski enoti lahko prosilec vloži od dneva uveljavitve novele ZIUOPZP (ZIUOPZP-A), pravica do nadomestila pa upravičencu pripada od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi vloge.

Na občinski upravi so še povedali, da izplačilo nadomestila upravičencem za nazaj ni mogoče. Občani in občanke, ki želijo uveljavljati to možnost, najdejo obrazec za oddajo vloge na občinski spletni strani.