Parkiranje bo v letu 2024 dražje

Verjetno ga ni voznika domačina ali obiskovalca mestnega središča, ki ne bi opažal gneče in zasedenosti na parkiriščih.

Kljub večkratnemu nagovarjanju voznikov, predvsem tistih, ki prihajajo na delo v središče mesta in parkirajo vozila za več ur, da bi v večji meri koristili parkiranje v garažnih hišah, se ne spremeni veliko in garažne hiše niso polne.

Zato so se na MO Velenje odločili z začetkom leta 2024 spremeniti Odlok o ureditvi prometa v občini. »Odlok prinaša za leto 2024 za naše uporabnike kar nekaj sprememb pri nakupu kart za parkiranje v modrih conah, uporabi garažnih hiš in plačevanju parkirnin,« najavlja Mateja Knez, vodja prodajno-komercialne službe Komunalnega podjetja Velenje.

»Parkirišča v coni A so zadnja leta nadpovprečno obremenjena s parkiranimi vozili. Da bi zmanjšali njihovo število v središču mesta in spodbudili trajnostno mobilnost, v modrih conah uvajamo nekatere spremembe. Uvedena bo nova letna karta, ki velja za cono A, njena cena pa se spreminja z 250 eur na 350 eur. S to karto boste lahko parkirali tudi v conah B, C, D, E, G in H. Cena mesečne karte, ki velja za cone A, B, C, D, E, G in H, je 35 eur.

Cena letne karte za cone B, C, D, E, G in H (brez cone A) ostaja enaka, torej 250 eur, prav tako cena mesečne karte za cone B, C, D, E, G in H, in sicer 25 eur.

Cena zlate letne karte, s katero lahko parkirate v vseh garažnih hišah (GH) in vseh modrih conah, se povečuje s 350 eur na 450 eur.

Cena parkiranja na uro v coni A se povišuje z 0,60 eura na 1 eur.

Celodnevna parkirnina v spodnji etaži GH Mercator in 1. etaži GH Avtobusna postaja se povišuje s 3 eur na 4 eur, s tem da velja parkiranje za 24 ur od časa prihoda in ne le za tekoči dan do 24. ure; dodana je tudi možnost večdnevnega parkiranja (1 dan, 2 dni, 3 dni, 5 dni in 7 dni).

Cena parkirnega Abonmaja I bo povišana z 12 eur na 15 eur, cena Abonmaja II pa s 45 eur na 55 eur,« našteje spremembe in povišanja cen Mateja Knez.