V teku zimska sezona vzdrževanja javnih površin in cest

Zimska sezona za promet in urejanje cest v Mestni občini Velenje traja do 15. marca.

Podjetje PUP Velenje izvaja zimsko službo za vzdrževanje občinskih cest, podjetje Andrejc skrbi za urejanje in čiščenje javnih utrjenih površin, medtem ko je podjetje VOC odgovorno za vzdrževanje 6 državnih cest v skupni dolžini 42 kilometrov.

Občane in lastnike zemljišč ob javnih cestah pozivajo, da naj obrežejo vegetacijo kot so žive meje, grmičevje in drevje in s tem preprečijo oviranje cestnega prometa in ogrožanje varnosti udeležencev. Skupna dolžina kategoriziranih cest v občini je 222 kilometrov.

Koncesionar za zimsko službo ima na voljo 18 plužnih in 13 posipnih enot ter ekipo za ročno odstranjevanje snega na prehodih za pešce. Zaloge peska in soli za posipanje znašajo 150 ton oziroma 200 ton, ki jih sproti dopolnjujejo. Za letošnjo zimsko sezono je predvidenih 550 tisoč evrov za vzdrževanje cest in 198 tisoč evrov za javne utrjene površine.

Zimska služba zajema pripravljenost dežurne službe, vzdrževanje zimske opreme, posipanje proti poledici, pluženje in odstranjevanje snega ter začasno krpanje cestišč. Prevoznost je zagotovljena ob določeni debelini snega na cestah, pri čemer se na nevarnih delih cest posipa proti poledici.

V zimskih razmerah veliko težavo povzročajo povešene veje na vozišču, saj zaradi njih prihaja do poškodb signalnih luči in ogledal na vozilih, ki izvajajo zimsko službo. Vozniki vozil zimske službe morajo veje ročno odstranjevati, s tem pa se onemogoča kakovostno in pravočasno odstranjevanje snega z vozišča javnih cest.