Očistimo Zgornje Savinjsko dolino

Od uničujoče ujme minevajo trije meseci in pol.

Prvi tedni so z izjemno pomočjo prostovoljcev vsem prebivalcem doline gotovo dali mnogo upanja in zagona, da svoje domove in kraje uredimo in očistimo. Zanimanje za dolino, prostovoljsko in drugo pomoč upada. Na drugi strani ljudje potrebujejo še dosti različne vrste pomoči za urejanje svojih domov, župani in občinske uprave rešujejo najnujnejše stvari na področju urejanja javne infrastrukture, vodotokov in pomoči najprizadetejšim.

Po poplavah ostaja po celi Zgornje Savinjski dolini – od Letuša do Logarske doline ogromno naplavin in odpadkov, na poljih in travnikih pa veliko  kamenja. Neurejena okolica ne daje dobrega signala postavljanju doline na noge, še manj razvoju gospodarstva in turizma ter prihodu gostov, slabo pa vpliva tudi na počutje prebivalcev.

V novo nastajajočem Društvu za povezan razvoj so se odločili, da organizirajo akcijo “Očistimo Zgornje Savinjsko dolino” in s tem dvignejo motivacijo za prihodnji razvoj. K akciji želijo povabiti domačine in prostovoljce od drugod, da v dneh pred zimo strnejo moči in s civilno pobudo vrnejo moč prebivalcem, krajem in naravi.

Akcijo bodo prvič izvedli 2. decembra 2023 v vsaki občini po enotnem sistemu, popolnoma prostovoljsko, v sodelovanju z ribiškimi družinami, kajakaši, društvi v občinah in predvsem ljudmi dobre volje. Sodelovanje in podporo so izrazili vsi – županji in župani vseh sedmih zgornjesavinjskih občin

V akciji se bodo osredotočili na naplavine in odpadke ob rekah in potokih (kjer je to varno!) ter pomoč kmetom na poljih in travnikih in ne na splošno pobiranje odpadkov. Trenutno poteka natančen pregled terena, da se določijo varna območja za čiščenje.

Pobudniki, županji in župani vabijo vse prebivalce doline in prostovoljce od drugod, da se pridružijo na dan akcije, ponudijo pomoč pri traktorskih prevozih, delu z motorko itd. Na akcijo se je potrebno prijaviti preko prijavnega obrazca na spletni strani:

https://savinjcan.si/popoplavna-akcija-ocistimo-zgornjo-savinjsko-dolino-bodi-zraven/

Akcijo bodo ponovili v spomladanskem času.