Na prestižnem tekmovanju 7. European Young Chef Award v Franciji, je zavidljivo prvo mesto dosegel domačin Boštjan Volk.
Boštjan Volk, 25-letni kuhar iz Plešivca, je izjemen mladenič, ki mu je bilo gostinstvo položeno v zibelko. Saj je rojen v družino Volk, ki se z gostinstvom ukvarja že več rodov. Z mamo Tatjano se je rad »smukal« po kuhinji domače gostilne, strast do kuhanja ga je kasneje vodila na Srednjo šolo za storitvene dejavnosti Velenje in nato na Višjo šolo za gostinstvo in turizem v Mariboru, kjer je diplomiral.
Izjemno talentiran kuhar, ki v svoje jedi vključuje predvsem lokalne proizvode je osvojil že veliko nagrad in priznan, med pomembnejšimi je tudi srebrna medalja na svetovnem kulinaričnem prvenstvu Villeroy & Bosch 2022 v Luksembugu.
Včeraj pa je skupaj s Slovensko nacionalno ekipo kuharjev dosegel še 1. mesto na slovenski izbor za EYCA 2023. Poleg teh dosežkov je osvojil več medalj na drugih regionalnih tekmovanjih in je član Slovenske nacionalne ekipe kuharjev. Trenutno sodeluje z medijsko družbo Pro Plus, ki vodi kuharsko oddajo MasterChef, in z Jezerškom, vodilnim podjetjem za catering v Sloveniji, hkrati pa gradi svoje lastno podjetje za catering.
Boštjan prepričal z medenjakom
Tekmovalci so se pomerili z inoviranjem tradicionalnih receptov z uporabo lokalnih sestavin. Tekmovanje je bilo osredotočeno na kreativnost, spretnosti, pripovedovanje zgodb, trajnost in sodelovanje z lokalnimi pridelovalci hrane, kot so kmetje, ribiči in čebelarji. Medenjak z orehovimi jedrci in medenim mlekom je jed, ki jo je predstavil. Navdihnjena je s hriba v bližini njegovega doma, kjer se nahaja najvišji čebelnjak v Sloveniji, čebelnjak Čanč. Boštjan poudarja trajnost in zdravje svoje jedi, pri čemer izpostavlja ključno vlogo čebel v našem ekosistemu in pomen cenjenja njihovih prispevkov.
Boštjanu iskreno čestitamo tudi z našega uredništva.
Dobitniki evropske nagrade mladih kuharjev so še:
- nagrada – Boštjan Volk iz Slovenije
- nagrada – Cristina Pons iz Menorce
- nagrada – Sander Mollerup iz osrednje Danske