Na novem aparatu tudi samoplačniško zdravljenje inkontinence

V enoti za fizioterapijo ZD Velenje so bogatejši za novi aparat, vreden skoraj 40 tisoč evrov, ki ga že uporabljajo za ortopedske paciente po poškodbah lokomotornega sistema.

Ker aparat vključuje tudi stol za zdravljenje in preprečevanje urinske inkontinence, enota za fizioterapijo ponuja tudi samoplačniške storitve funkcionalne magnetne stimulacije (FMS).

»Samoplačniško smo to storitev ponudili zato, ker je inkontinenca pogosta težava žensk, vemo pa, da je na to storitev na napotnico v specialističnih ustanovah potrebno čakati več kot eno leto. Ker je težava pereča in pogosta, je pobuda za izvajanje te storitve, ki je prišla s strani zaposlenih v enoti fizioterapije, več kot smiselna in dobrodošla,« pojasnjuje direktor zavoda ZD Velenje asistent magister Janez Kramar, ki ocenjuje, da bo tako tudi drag aparat polno zaseden.

Za odpravljanje težav mišic medeničnega dna (MMD) in urinske inkontinence aparat s pomočjo močnih pulzov magnetnega polja deluje pacientu prijazno tako, da se terapija izvaja brez vstavljanja elektrod. Pacient udobno sedi na stolu med 30 minutno terapijo popolnoma oblečen, pri čemer aktivno sodeluje s krčenjem mišic medeničnega dna, magnetna stimulacija pa poveča moč in vzdržljivost mišic. Običajno izboljšanje je moč zaznati že po šestih terapijah, priporoča pa se med 10 in 14 terapij. Terapije so neboleče, brez stranskih učinkov, stimulacija olajša učenje vaj, ki jih pacienti v nadaljevanju lahko opravljajo sami doma.

Terapija je za zdaj torej plačljiva, v ZD pa so že pričeli tudi s postopki za pridobitev programa, ki bi bil financiran s strani ZZZS.