Sonce na Martina, pred vrati huda zima

Korenine martinovanja naj bi izhajale že iz keltskega praznika, ki se je poklonil rodovitnosti jesenskega časa na poljih in v vinogradih.

Novembra boste na svoj račun prišli vsi tisti, ki se veselite zime, večerov ob kaminu, pitja čajev, vroče čokolade, pa tudi zimskih športov. No, vsaj glede na letni čas naj bi bilo tako. Čeprav so zdaj tudi že letni časi obrnjeni na glavo. Letošnji začetek novembra je daleč od hladnih temperatur in vonja po zimi. A glede na to, da je bil 1. november deževen, naj bi se nam po starih pratikah obetala huda zima. Listopada se severna polobla začenja premikati v hladnejše vreme, pri čemer se drevesa obarvajo v jesenske barve, hladno vreme pa najavlja na prihod zime.
Primož Trubar ga je nekoč poimenoval s preprostim imenom: listognoj, saj se z listjem gnoji zemlja. Stara slovenska imena zanj so še: ednajstnik, poznojesen, meglovec, gnilolist, martinščak, zimšček, vahtnik in mali mesec. Svetel dan dneva je novembra že precej kratek, traja 10 ur in 6 minut. Mesec smo začeli z dela prostim dnem, 1. novembrom, oziroma dnem spomina na mrtve, ki je obenem državni praznik.
November je tudi mesec, ko se ljudje začnejo spraševati, ali bi morali že začeti z božičnimi pripravami ali pa naj počakajo vsaj do 1. decembra. Prvi adventni koledarji pa že dolgo gledajo s polic trgovin. Ko bo mesec že v polnem zamahu, je v redu, da si kdaj pa kdaj privoščite dan, ko ostanete v pižami in gledate svojo najljubšo serijo. Konec koncev, v hladnih mesecih je pomembno tudi samooskrbeti svoje duševno zdravje.

Svet’ Martin ‘bo iz mošta naredil vin’

Sv. Martin, škof iz francoskega Toursa z madžarskimi koreninami, ki goduje 11. novembra, se je zdel najprimernejši naslednik in zaščitnik tega pomembnega časa. Veselje, ko iz mošta nastane pravo vino, je v Sloveniji neprimerljivo s katerim koli drugim praznikom. Skoraj vsak sedmi Slovenec je namreč vinogradnik. Poleg praznovanja nove vinske letine ima martinovo tudi svoje značilne jedi, med katerimi sta od perutnine najbolj značilni pečena gos ali raca z mlinci in dušenim rdečim zeljem. Martinove jedilnike boste našli v večini restavracij po Sloveniji. Med nepogrešljivimi jedmi lahko poskusite tudi pogače, potice in druge sladke dobrote.

Praznik Občine Šmartno ob Paki

Šmartno ob Paki je nekoč nedvomno bilo predvsem vinogradniško območje – upodobitve v Vischerjevi topografiji kažejo vsa pobočja čez in čez prekrita z vinogradi. Od tod tudi najverjetnejša povezava, da si je kraj za svojega patrona izbral svetega Martina.

Martinovanje na prostem v Starem Velenju

Praznik vina bodo obeležili tudi na Starem trgu v Starem Velenju. Martinovanje na prostem bo v petek, 10. novembra, ob 11. uri. Kaj se bo dogajalo? Čaka vas degustacija vin slovenskih vinarjev in lokalna kulinarika. Lačni in žejni ne boste, obljubljajo organizatorji.

Svetniki, ki napovedujejo vreme

Na katere datume je v novembru treba biti še posebej pozoren? »Če na mrtvih dan (1. 11.) dežuje, se huda zima pričakuje« in pa »Pozimi hudi zameti, če so deževni vsi sveti«. Pomembno je tudi vreme na Lenarta (6. 11.): »Ako je na Lenartovo lepo ali grdo, do božiča bo ostalo tako.« In še: »Kolikor ima Lenart snega na planini, toliko ga ima božič v dolini.«
Sv. Martin (11. 11.) velja v ljudskem izročilu za zelo pomembnega znanilca vremenskih sprememb. Če se Martinova gos po ledu plazi, o božiču navadno po blatu gazi. Če pa je sonce na Martina, je pred vrati huda zima. Če je Martin oblačen ali meglen, pride zima voljna kot jesen.
25. novembra goduje Katarina. Eden izmed vremenskih pregovorov pravi: »Sveta Kata sneg pred vrata« in pa »Vreme Katarine tudi prosinca ne mine«.

Nekdaj so ljudje pravili tudi, da november napoveduje vreme v februarju. Če je listopada južno, bo svečana mrzlo. Če hrast še listje obdrži, bo mraz vse zimske dni. Če pa nerado pada listje z drevesa, spomladi bo čuda gosenic in mrčesa.

14. november – svetovni dan sladkorne bolezni

Svetovni dan sladkorne bolezni je največja kampanja ozaveščanja o sladkorni bolezni po vsem svetu; v več kot 160 državah vsako leto doseže več kot milijardo ljudi. Kampanja opozarja na težave, ki so za svet sladkorne bolezni izjemno pomembne, in bolezen ohranja trdno v središču pozornosti javnosti in politike. Kampanja svetovnega dneva sladkorne bolezni je vsako leto osredotočena na izbrano temo, ki je aktualna eno leto ali več zaporednih let. Tema svetovnega dneva sladkorne bolezni za obdobje 2021–2023 je dostop do zdravljenja sladkorne bolezni.

Pomembni datumi

  • Movember: mesec, namenjen zdravju moških, predvsem opozarjanju na raka prostate in mod
  • 14. november: svetovni dan sladkorne bolezni
  • 16. november: mednarodni dan strpnosti
  • 20. november: svetovni dan otroka
  • 21. november: svetovni dan televizije
  • 22. november: dan sladkega krompirja
  • 25. november: mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami
  • 30. november: svetovni dan varstva potrošnikov