V Šmartnem ob Paki že začeli s prireditvami

Občina Šmartno ob Paki praznuje svoj praznik na Martinovo, 11. novembra.

Običajno ga v okolju zaznamujejo s spletom prireditev. Bo tako tudi letos, so v programu predvideli kakšno novost?

»V minulih letih se je pokazalo, da se je pri praznovanju najbolje držati ustaljenih tirnic tudi zaradi pestrega dogajanja v dneh pred in po osrednjem dogodku. Novosti oziroma manjše spremembe smo predvideli pri osrednji zabavni prireditvi – Veseli Martinovi soboti,« odgovarja Mirjam Povh, direktorica javnega zavoda Mladinski center Šmartno ob Paki. Zavod je skupaj z občino osrednji organizator prireditev.

Novost: izlet z vlakom in Martinovo presenečenje

Tako kot minula leta so program praznovanja odprli športniki in športnice šmarškega društva upokojencev prejšnji četrtek. To soboto praznovanje nadaljujejo člani domačega planinskega društva, in sicer s tradicionalnim pohodom po Martinovi poti. Po vzoru zadnjih nekaj let ga bodo ponovili tudi na praznični dan, 11. novembra.

V programu praznovanja je letos novost izlet z vlakom v Ormož. Po besedah Povhove bodo peljali Martinovo veselje v to znano slovensko vinarsko deželo. Četrtek, 9. november, bo zaznamoval prav tako tradicionalen gospodarjev krst v zidanicah. Osrednji dogodek ob prazniku bo na predvečer, v petek, slavnostna seja občinskega sveta, na kateri bodo podelili letošnja občinska priznanja in nagrade zaslužnim občanom in občankam.

Osrednja zabavna prireditev bo v Martinovi vasi ob šmarški železniški postaji 11. novembra. »Dopoldan se bo na terenu odvijala likovna kolonija, z rajanjem in veseljačenjem pa začenjamo ob 15. uri, in sicer prvič z Martinovim presenečenjem na »ajznponu« pri železniški postaji. Poleg otroškega martinovanja, Martinove tržnice in predstavitve starih običajev v izvedbi vaških skupnosti bodo zabavni program dopolnili še Martinov krst vina, razglasitev naj kletarja in pokušina mladega vina.«

Dan kasneje bo v farni cerkvi slovesna sveta maša, v soboto, 18. novembra, pa pohod konjenice po mejah občine in turnir pod šolskimi koši. Program praznovanja bodo kljub slabi vinski letini sklenile kleti odprtih vrat zidanic članov šmarškega društva vinogradnikov. Ta bodo odprta ob vikendih od 18. novembra do 3. decembra, kleti pa bo odprlo šest vinogradnikov.

Letos na osrednja dogodka ne bo predstavnikov pobratenega Novega sela. Po zagotovilih Povhove so ti za takrat predvideli druge aktivnosti. Tako ali tako bi jim težko zagotovili prenočišča, saj Hišo mladih energetsko prenavljajo, sicer pa so bili pobrateni prijatelji iz Srbije na obisku že v maju.