Jesen pod Paškim Kozjakom

Za konec osrednjih aktivnosti v letu 2023 so članice in člani Društva upokojencev Paka pri Velenju po zelo uspelem dogodku Petje na vasi pripravili še jesensko obarvano prireditev, ki je temeljila na razstavi ustvarjalnosti tamkajšnjih, pretežno starejših domačinov v druženju z mladimi.

Drugo rokodelsko razstavo je organiziralo šest njihovih članic in članov ter drugih sodelujočih, ki ljubiteljsko ustvarjajo uporabne in dekorativne predmete s šivanjem, pletenjem, kvačkanjem, vezenjem in slikanjem.

Razstavili so izdelke iz brezovega lesa Ivana Podpečana Krištana, Martin Jelenko, strastni zbiralec starin, pa je predstavil le del svoje zelo zanimive in bogate zbirke. Še posebej lep je bil dekoriran jesenski praznični pogrinjek iz pisanega listja, sadja in okrasnih buč Irene Mrak. Mici Pezić je razstavljala izdelke iz barvnega papirja v tehniki quiling in izvedla tudi delavnico. Ivica Videmšek je razstavila izdelke z idrijsko čipko in s kaligrafijo, v društvu vodi tudi zeliščarsko sekcijo. Vsestranska rokodelka Milica Skaza je pokazala prte, nekaj idrijskih čipk in pletenje. Slikarka Sonja Knap je tudi tokrat razveselila z akvareli, voščilnicami, s kvačkanimi prtički in štrikanimi copatki za dojenčke. Družina Hriberšek se je predstavila s pletenimi košarami, kvačkanimi in pletenimi izdelki, njihova desetletna vnukinja pa je razstavila volnene nogavice in peresnico. Prirediteljica in predsednica DU Paka Vladimira Tisnikar je razstavila božične venčke, izdelke s servetno tehniko, sivkine punčke, voščilnice in prinesla na ogled lesene izdelke svojega 93-letnega, še aktivnega očeta Vladislava Premužiča. Sodelovala pa je tudi na nastopu z otroki iz Pake, ki so izdelovali oblačila in pripomočke za noč čarovnic. Pri pripravi je kot vedno svojo vlogo dekoraterke opravila domačinka zlatega srca in spretnih rok Elizabeta Betka Bogataj.

V kulturnem programu so sodelovali MePZ DU Paka in Kozjaški Veseljaki. Z mladimi je pripravila medgeneracijski stik predsednica Društva prijateljev mladine Paka Ljubomira Blažič; izdelovali so oblačila in pripomočke za noč čarovnic. Vrhunec jesenske podeželske veselice je bilo druženje s pesmijo ob spremljavi harmonike, ki bogati njihovo sobivanje in medsebojno sodelovanje.