Rdeči alarm zaradi nevarnosti poplav, plazov in vetroloma v Občini Šmartno ob Paki

Občinska uprava je za območje občine Šmartno ob Paki razglasila rdeči alarm.

Občanke in občane poziva, da se na možnost naraslih vodotokov in ponovnega proženja plazov dobro pripravijo.

  • Z ogroženih mest naj umaknejo vozila, mehanizacijo in vrednejše predmete.
  • Poskrbijo naj, da v bližini vodotokov ne bo kakršnegakoli materiala, ki bi ga lahko odnesla narasla voda. Od današnjega večera do konca jutrišnjega dne naj se ne zadržujejo v gozdovih.
  • Na lokacije, kjer je možnost vdora vode, naj namestijo protipoplavne vreče. Gasilci PGD Šmartno ob Paki jih bodo ob 15. uri pripeljali v zaselek Rečice ob Paki, ki je bil ob avgustovski poplavi najbolj prizadet. Drugi občani lahko protipoplavne vreče od 15. do 19. ure prevzamejo pri gasilskem domu v Paški vasi.
  • Pozorno naj spremljajo vremenske napovedi in dosledno upoštevajo vsa opozorila in navodila pripadnikov Civilne zaščite, gasilcev in drugih pristojnih ekip in posameznikov.
  • Potrebno je opazovati že obstoječe plazove, posebej tiste, ki ogrožajo objekte ali javno infrastrukturo.
  • Če se prebivalci znajdejo v nevarnosti ali se počutijo ogroženi, naj pokličejo številko 112!
  • V noči na jutri naj bodo pripravljeni na hitre reakcije.
  • Če se bo treba odločiti: vedno rešujmo življenje, ne premoženja!

Po napovedih meteorologov, hidrologov, geologov in gozdarjev lahko v noči na petek in jutri – predvsem v prvi polovici dneva – tudi na našem območju pričakujemo intenzivne padavine, nevihte, močan veter, ki lahko izzove vetrolom ter hitro naraščanje gladin rek in hudourniških vodotokov. Pričakovana količina padavin v drugi polovici noči in prvi polovici jutrišnjega dne je med 60 in 140 litri na kvadratni meter. Vreme naj bi se umirilo jutri popoldan.

Vse občanke in občane, ki so prejeli vabilo na seznanitev s strokovnimi dejstvi o poplavni ogroženosti na območju Letuša in Rečice ob Paki (levi in desni breg reke Savinje) ter predvidenimi nadaljnjimi koraki za zagotovitev varnosti in kvalitete življenja, ki naj bi bilo danes, 26. 10. 2023, ob 16. uri v Športni dvorani Osnovne šole Braslovče, obveščamo, da dogodek zaradi razglasitve rdečega alarma danes ODPADE.

O novem datumu seznanitve bomo občanke in občane obvestili, takoj ko bo določen.