Jutri rdeče vremensko opozorilo za večji del države

Agencija RS za okolje je izdala rdeče vremensko opozorilo za petek, ki velja za večji del države.

Rdeče opozorilo zaradi padavin zajema severovzhodni, severozahodni in jugozahodni del države, medtem ko rdeče opozorilo zaradi vetra velja le za severozahodni in jugozahodni del. Preostali del države ima oranžno vremensko opozorilo.

ARSO napoveduje, da bodo reke danes ponoči začele močno naraščati, najprej na zahodu, kasneje pa tudi drugod po Sloveniji. Manjše reke na zahodu, severu, v osrednji Sloveniji in ob porečju Kolpe bodo najverjetneje poplavljale. Večja tveganja za poplavljanje rek so na območju Vipavske doline in Gorenjske. Ob močnih krajevnih nalivih lahko pričakujemo poplavljanje zaradi zaledne in padavinske vode, medtem ko se bodo razlivanja zgodila tudi drugod po državi na območjih, kjer so poplave pogoste.

Na območjih z rdečim opozorilom obstaja možnost za poplave večjih razsežnosti. Reke lahko poplavijo tudi na območjih, kjer se poplave običajno ne pojavljajo. Prav tako obstaja tveganje za zemeljske plazove, kar lahko vodi do motenj pri oskrbi z energijo in pitno vodo. Zaradi poplavljenih cest se lahko pojavijo nevarne vozne razmere, še opozarja ARSO.

Na območju severozahodne Slovenije lahko močan veter podira drevesa in odnaša strehe. Oviran bo lahko tudi promet, pojavljati se utegnejo prekinitve oskrbe z električno energijo. Gibanje na prostem bo oteženo,