Stroka potrebuje čas, ljudje pa so nestrpni

Poplavljenih 369 stanovanjskih hiš, od tega povsem 20, nadalje 300 pomožnih objektov (garaže, lope …), 10 kmetijskih gospodarskih objektov, poškodovanih 70 kilometrov občinskih cest, 60 kilometrov gozdnih cest, 4 mostovi, sproženih 70 zemeljskih plazov, od tega jih 15 ogroža stavbe, 25 ogroženih objektov infrastrukture (vodovod, kanalizacija, vodotoki zaradi plazov …), blizu 2.000 kubičnih metrov hudourniškega nanosa lesnega plavja ter 860 tisoč kubičnih metrov nanošenega drobirja in blata – takšna je ocenjena bilanca škode po avgustovski vodni ujmi v Občini Mozirje.

Podatki, ki jih je posredoval namestnik poveljnika Občinskega štaba Civilne zaščite Mozirje Roman Čretnik, uvrščajo omenjeno občino med zelo prizadete lokalne skupnosti v največji naravni nesreči v državi doslej.

Prvi zahtevek v višini 1,6 milijona evrov

»To med drugim kaže tudi višina ocenjene škode, ki znaša blizu 90 milijonov evrov,« je pred tednom dni povedal mozirski župan Ivan Suhoveršnik. Na vprašanje, kako poteka sanacija, pa je odgovoril: »Tako imenovano intervencijsko obdobje je mino, stvari, ki so bile v domeni občine, smo v precejšnji meri po svojih najboljših zmožnostih naredili, zdaj pa čakamo na obljubljen denar. Naš prvi zahtevek za povrnitev stroškov za intervencijske ukrepe znaša približno 1,6 milijona evrov. Obljubljeno je bilo, da bo država ta denar nakazala že septembra. Ko ga bomo prejeli, ga bomo takoj prenakazali izvajalcem intervencijskih ukrepov. Ti pritiskajo in manjšim smo že z lastnimi sredstvi poravnali nekatere račune, da se ne bi znašli v preveliki finančni stiski. Pri večjih izvajalcih je malo lažje, a tudi ti ne morejo čakati na denar toliko časa. Po zadnjih zagotovilih naj bi ga dobili v kratkem.«

Kot še pravi Suhoveršnik, se nadejajo, da bodo uspešni pri črpanju sredstev za sanacijo, kar pa bo odvisno od priprave programov za njihovo koriščenje. Te bodo morali potrditi pristojni državni organi. Za vse omenjeno bo na voljo komaj leto dni.

Celoten članek je na voljo v Našem času.