Letos gasilci opravili trikrat več intervencij kot lani

Lani so gasilci opravili 504 intervencije, v katerih je sodelovalo 2.997 gasilcev, do danes pa že več kot 1.420 intervencij, torej trikrat več kot lani v vsem letu.

Največ jih je bilo v obdobju od 13. 7. do 20. 8., v času vremenskih ujm.

Kljub številnim intervencijam v velenjski občini so velenjske gasilske enote pomagale tudi na območju Koroške in Zgornje Savinjske doline. MO Velenje v letošnjem proračunu za izvajanje javne gasilske službe namenja skoraj 1,3 milijona evrov, in sicer za delovanje javnega zavoda Poklicna gasilska enota Velenje, izvajanje javne gasilske službe prostovoljnih gasilskih društev in vzdrževanje gasilskih domov. Sredstva namenjajo tudi za nakup opreme, zdravniške preglede, dekontaminacijo opreme in ostalo. Letos bodo sofinancirali nakup gasilskega vozila GVM-1 za potrebe PGD Velenje.

Gasilci aktivno delujejo tudi pri projektu Prvi posredovalec in v sodelovanju z reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Velenje posredujejo ob srčnih zastojih, hujših krvavitvah ter zaporah dihalnih poti.
Na zadnji seji so svetniki sprejeli Odlok o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami v MO Velenje, s katerim bodo poskušali še dodatno zmanjšati število nesreč oziroma njenih posledic. V novem odloku so upoštevane zakonodajne spremembe in spremembe na lokalnem nivoju, predvsem ustanovitev javnega gasilskega zavoda in nova kategorizacija gasilskih enot.