Mednarodni dan gluhih: Osrednje praznovanje bo potekalo v Velenju

Prireditev bo privabila več kot 500 oseb z okvaro sluha, strokovnjakov, tolmačev in njihovih družinskih članov iz vse Slovenije.

Mednarodni dan gluhih, ki ga po vsem svetu zaznamujemo tretjo soboto v septembru (letos 16. septembra), je največji praznik gluhe skupnosti v Sloveniji. Letošnje osrednje praznovanje bo 30. septembra v Domu kulture Velenje.
Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje, ki je 31. marca praznovalo 60 let delovanja in je ob letošnjem prazniku MO Velenje prejelo grb MO Velenje, bo ob tej priložnosti gostitelj prireditve. V vseh teh letih je društvo doseglo izjemen napredek in trenutno deluje v 10 občinah Šaleške in Zgornje Savinjske doline. Šteje kar 460 članov.  »Društvo je osebam z okvaro sluha nekako drugi dom. Omogoča jim razvijanje pozitivne identitete, uporabo maternega jezika in druženje s sebi enakimi,« pravi strokovna delavka društva Urška Jakop.

Na dogodek so povabljeni predstavniki 12 društev gluhih in naglušnih, predstavniki zveze društev in župani vseh občin. Povabilu sta se odzvala tudi predsednica Državnega zbora RS Urška Klakočar Zupančič in varuh človekovih pravic Peter Svetina.

V okviru mednarodnega dneva gluhih se bodo prireditve odvijale med 25. in 30. septembrom. V Knjižnici Velenje bo od 25. do 29. septembra tečaj slovenskega znakovnega jezika. Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje bo 26. septembra organiziralo dan odprtih vrat. 27. septembra bo v Knjižnici Velenje okrogla miza na temo Problematika oseb z okvaro sluha. Osrednja prireditev bo 30. 9. ob 12. uri v Domu kulture Velenje.