Upokojenci v Vinski Gori 20 let delujejo samostojno

Domačija Lamperček v Vinski Gori je bila skoraj premajhna za vse upokojence, ki so 17. avgusta želeli praznovati 20-letnico samostojnega Društva upokojencev Vinska Gora.

170 so jih lahko sprejeli, pridružili pa so se jim gostje – podjetniki, predstavniki osnovne šole, vrtca – iz domače krajevne skupnosti in MO Velenje, ki delovanje društva vsa leta podpirajo, materialno ali kako drugače. Zahvalili so se jim s priznanji, listino za častno članstvo pa so prejeli štirje najbolj zaslužni za 20 let uspešnega dela. To so bili poleg Anice Lamot, ki je društvo vodila ti dve desetletji, še Mihaela Oštir, Ivan Pajenk in Franc Viher.

Ocena dela: 10

Ob obletnici so izdali tudi kroniko delovanja društva med letoma 2003 in 2023. V njej izvemo, da so bili vinskogorski upokojenci najprej člani Zveze društev upokojencev Žalec, od leta 1995, ko so KS Vinska Gora priključili Mestni občini Velenje, pa člani pododbora DU Velenje.

Pobudnik samostojnega društva je bil Franc Sever, takrat predsednik KS Vinska Gora. Razlog, da so šli na svojo pot, se danes morda zdi obroben, a je bil zanje še kako pomemben. Anica Lamot pravi: »Kot pododbor smo bili vedno omejeni s številom ljudi, ki so lahko šli na kakšen izlet, druženje ali športno tekmovanje. Kot samostojni smo lahko popeljali po Sloveniji veliko naših članov.«

Seveda je samostojno društvo pomenilo tudi oblikovanje organov društva, sekcij, ki pa so vsi postali in ostali zelo dejavni in poskrbeli za pestro družabno, športno, kulturno, medgeneracijsko in izobraževalno življenje upokojencev v Vinski Gori.

Pot ni bila enostavna, pravi Anica, a tudi, da tako, kot so si pred 20 leti zastavili delo, tako je tudi steklo. Pri tem poudari seveda odlično ekipo, ki delo vsako leto le nadgrajuje. »Dam oceno 10. Vseskozi smo delali za ljudi, a ne le za člane društva. Počaščena sem, da sem lahko bila del te ekipe in ponosna sem na vse, kar smo naredili. Delo smo predali v dobre roke.«

S tako ekipo ne bo težko nadaljevati

Anica Lamot je predsedovanje predala v roke v kraju prav tako zelo aktivni Anici Drev. »V teh 20 letih se je naredilo ogromno, sama sem v društvu aktivna 13 let. Nisem se z lahkoto odločila za to funkcijo, saj čutim veliko odgovornost za varnost in dobro počutje vseh, za katere organiziram kakšno aktivnost. Pa so me pregovorili. Vesela sem, da nam je ves čas v pomoč MO Velenje, dobro sodelujemo s ŠPZDU, tudi ZDUS nam je lani že finančno pomagal, donatorjev imamo veliko in nam radi pomagajo. Če bo tako šlo naprej, bomo s takšno ekipo zagotovo uspešno delovali v zadovoljstvo naših članov in vseh prebivalcev KS Vinska Gora še naprej,« je poudarila Anica Drev.

 V društvih se imajo upokojenci zelo lepo

Med gosti je zbrane nagovorila in jim čestitala ob obletnici tudi nova predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Zdenka Jan. Kot je poudarila, je osnovni cilj njenega delovanja, da bi bili upokojenci slišani, videni, upoštevani. Velika opora in pomoč temu so tudi društva upokojencev, v katerih vidi prihodnost povezovanja vseh generacij.

Pomemben vidik delovanja upokojenskih društev je tudi humanitarnost. To je njihov dolgoletni projekt Starejši za starejše in je izjemnega pomena. Zlasti v času covida, ko so bili ljudje še bolj sami, so se pogovarjali vsaj po telefonu ali pa so prostovoljke prišle do vrat in prinesle kaj iz trgovine. V projekt so lahko vključeni vsi, ki so stari več kot 69 let. Tudi v DU Vinska gora so prostovoljke tega programa zelo aktivne in jih ljudje z veseljem sprejmejo v svoj dom.