S pralnimi stroji osrečuje tiste, ki so ostali brez vsega

Boris Lah je glasbenik, ki bo z ansamblom letos nastopil na Festivalu Ptuj, golfist, podjetnik, v prvi vrsti pa oče in mož.

Po 30 letih življenja v Švici se je vrnil v Slovenijo, spoznal Branko, s katero sta se poročila in kupila hišo v okolici Polzele. Odločil se je, da bo pomagal ljudem, ki so se po poplavah znašli v hudih stiskah. Kako?

Preko socialnih omrežij zbira sredstva, kupuje pralne stroje in slednje prizadetim s pomočjo prijateljev tudi dostavlja. Denar zanje zbira tudi pri prijateljih iz tujine, na pomoč so mu priskočili številni glasbeniki in drugi posamezniki. Na svojem facebook profilu redno objavlja vse podatke o zbranih sredstvih, nakupih in dostavi strojev novim uporabnikom. Do konca naše redakcije je zbral sredstva že za 81 pralnih strojev, njegov plan pa je številka 111.

Plemenito dejanje, ki si vsekakor zasluži pozornost medijev, zato sem se na sončni torek z njim dobila na klepetu.

Bili ste v Zgornji Savinjski dolini in si na lastne oči ogledali, kakšno je stanje. Kako bi ga ocenili?

Strašno je. Hujše je, kot si lahko predstavljaš, ko si v živo tam. Ko vidiš, da so ljudje iz hiš znosili vse, kar so zaslužili v preteklih 15, 20 letih. Ko nimajo več kaj, da bi postavili nazaj. Povem vam, te slike so me zasledovale tudi ponoči. Ti ljudje se mi smilijo. Zato se trudim po svojih zmožnostih, da bi jim pomagal.

Odločili ste se za precej posebno, a zelo praktično dejanje. Zbirate sredstva za nakup pralnih strojev. Zakaj pa ravno pralni stroji?

Iz zelo praktičnega razloga. Ker je moja žena takoj začela prati prijateljem, ki so jih prizadele poplave. Hvala bogu, mi nismo bili prizadeti, prijatelji so pa bili in smo pomagali. Peljal sem se v Švico in po poti razmišljal, kako lahko pomagam. Imel sem slabo vest, ker odhajam ravno v teh težkih časih. Padla je odločitev, da ljudem priskrbimo čim več pralnih strojev.

Kakšni so odzivi na terenu? Koliko pralnih strojev ste do danes že kupili?

Razdelili smo jih 40. Sredstev za nakup novih pa imamo trenutno za 81 pralnih strojev. Toliko solz, toliko sreče, menim da smo se prav odločili.

Donacije še vedno zbirate. Najbolj aktivni ste na socialnih omrežjih. Kako ljudje lahko pridejo do vas?

Tako je, še vedno zbiram sredstva. Ljudi sem pozval preko socialnih medijev, da pomagajo. Imam preko 6.000 sledilcev. Če bi vsak poslal nekaj evrov, smo zmagali oziroma bomo lahko kupili dosti pralnih strojev.

Če želite pomagati tudi vi, hranimo podatke Borisa Laha v uredništvu.