Kam z odpadki, nastalimi v poplavah?

Poplave, ki so prizadele Slovenijo so povzročile veliko uničenje.

Ob tem je nastalo ogromno škode na hišah ter na infrastrukturi v številnih občinah tudi v naši regiji. »Odvoza velike količine odpadkov se moramo lotiti resno in organizirano, da ne bo prišlo do zmede,« je povedala Alenka Ocepek Centrih, vodja tehnološke priprave dela v podjetju PUP Saubermacher, ki ima sedež v Velenju, skrbi pa za odvoz odpadkov v osmih občinah v Šaleški in Zgornjesavinjski dolini. »Mi smo na vseh osem občin, kjer izvajamo javno gospodarsko službo takoj v ponedeljek poslali dopis z navodili, kako postopati in kako se organizirati. Za vse informacije v vašem kraju se tako obrnite na občino. Nastala je enormna količina odpadkov, pomembno pa je, da se jih že na lokaciji loči na lesene odpadke, kot so omare, vrata, stoli in mize; kosovne odpadke, kot so vzmetnice, sedežne garniture, preproge ter posebej odpadno električno in elektronsko opremo- bela tehnika, kot so pralni in pomivalni stroji, hladilno zamrzovalna oprema, pečice; mali gospodinjski aparati; računalniška oprema in podobno.«

Te odpadke bodo potem organizirano odpeljali v zbirne centre, kjer jih bodo popisali in stehtali. Trenutno bodo stroške za to krile občine. »Predvidevamo, da bodo nato občine te stroške dobile povrnjene s strani države. Vse, ki pa lahko sami dostavijo stvari v zbirne centre pa naprošamo, da v zbirnem centru jasno povedo, da so odpadki nastali zaradi poplav.« Alenka Ocepek Centrih sporoča, da bo zbirni center v Velenju odprt po urniku, v Podhomu pa je od včeraj zbirni center odprt vsak dan od 8 do 16te ure.

Odvoz komunalnih odpadkov pa bo na dostopnih območjih potekal po urniku. » Vsi, ki ste na območjih kamor z našim tovornjakom ne moremo se prav tako na občini pozanimajte, kam lahko komunalne odpadke dostavite, mi pa jih bomo odvažali po potrebi,« je še povedala Alenka Ocepek Centrih. V času čiščenja področij, ki so jih poplave doletele je vsekakor izrednega pomena, da vestno upoštevamo navodila ter skrbimo tudi za dosledno ločevanje odpadkov, saj le tako ne bo prišlo do zmede in kopičenja smeti, s tem pa bomo olajšali delo tudi v zbirnih centrih, kjer že beležijo velik porast odpadkov, saj se prizadeta območja že čistijo in urejajo.