Evakuirali blizu 70 občanov

Župan občine Šmartno ob Paki Janko Kopušar pravi, da  težko govori o konkretnih številkah, vendar so doslej že zabeležili več kot 50 poplavljenih objektov, blizu 30 plazov, v prvi fazi (petek) so evakuirali približno 40 občanov, minulo nedeljo zaradi drsenja zemlje še 30. Nekatere so namestili v mladinskem hotelu Hiše mladih v Šmartnem ob Paki, drugi so začasno streho nad glavo poiskali pri sorodnikih, prijateljih, znancih.

Ljudem v stiski pomagajo po najboljših močeh po eni strani, po drugi odpravljajo tiste posledice, ki jih lahko na javni infrastrukturi in s strahom zremo na območja, kjer drsi zemlja. Ravnina je bila na območju naše lokalne skupnosti skoraj v celoti pod vodo, hribovita območja drsijo. Ne vedo, kaj se dogaja pod zemeljsko plastjo tudi tam, kjer nikdar niso mislili, da bi se lahko to zgodilo. Zemlja drsi v vaških skupnostih Skorno, Slatina, V Velikem in Malem Vrhu, tudi Podgori.

Vsi so poleg gasilcem in pripadnimom civilne zaščite hvaležni tudi več kot 150 prostovoljcem, ki jih ni bilo potrebno poklicati, ampak so prišli z rokavicami, lopatami, metlami, samokolnicami in še drugim orodjem ter nesebično pomagali.