20 predstavnikov Šmartnega ob Paki grizlo v klanec na Vršič z Rogovimi kolesi

V Kranjski Gori se je prejšnji 3. junija že devetič odvijala posebna kolesarska rekreativna prireditev Goni pony.

Že tretjič zapored ni minila brez občanov Občine Šmartno ob Paki. Približno 20 jih je bilo in niso bili le navijači, ampak jih je vsaj devet med blizu 1550 tekmovalci tudi »pognalo hudiča na vrh Vršiča«. Za to so morali legendarni poniyi in njihovi »gonjači« premagati 13,5 kilometra dolgo progo s 801 višinskimi metri ter 24 tlakovanih serpentin.

Kot so povedali nekateri med njimi, so zjutraj še pogledovali v deževno nebo, a se je vreme omehčalo ravno takrat, ko se je karavana retro kolesarjev iz središča Kranjske Gore odpravila proti startu. »Če se marsikdo hvali, da vzpon na najvišji slovenski cestni prelaz prevozi s specialko ali električnim kolesom, se lahko toliko bolj upravičeno ter veliko glasneje hvalimo »borke in borci«, ki smo grizli v klanec s ponyji – Rogovimi kolesi, ki zahtevajo prav posebno držo in so brez prestav, s katerimi bi si lahko vsaj malo olajšali naporen podvig,« so še poročali ob prihodu domov.

Cilj na Vršiču je najhitreje dosegel Avstrijec Martin Höck. Za pot je potreboval 44 minut in 20 sekund, kmalu za njim pa je bil na cilju Šmarčan Mitja Berzelak. S časom 44 minut in 54 sekund se je zavihtel na odlično tretje mesto. Kot zanimivost naj zapišemo, da so Mitju za darilo ob praznovanju okroglega jubileja startnino in vse ostalo poklonili sosednje in prijatelji iz vaške skupnosti Slatina, v kateri živi. Zaradi koronskih omejitev ga takrat ni mogel koristiti, ampak ga je »vnovčil« in prvič preizkusil svoje zmogljivosti na prireditvi Goni pony na jesen leto kasneje. Takrat je osvojil enajsto, letos pa ob bučni podpori »darovalcev« tretje mesto.

Čeprav je za večino tekmovalcev rezultat postranskega pomena, veliko več namreč štejejo odlično vzdušje, številni navijači ob progi, zabava in druženje. Šmarčani so bili seveda poleg omenjenega navdušeni še nad odličnim Mitjevim rezultatom, ki so ga skupaj tudi primerno proslavili. Šmarška ekipa navijačev je bila v Kranjski Gori menda najštevilčnejša in najglasnejša.