Do jutri v Zgornji Savinjski in Šaleški dolin poteka Festival zelišč

Na različnih lokacijah v Šaleški in Zgornji Savinjski dolini od minule sobote poteka Festival zelišč.

»Odprl« ga je Dan odprtih vrat na ekološki kmetiji Potočnik – Poprask v Skornem v Občini Šmartno ob Paki, sklenili pa ga bodo to soboto, 17. junija, v Gornjem Gradu, kjer se bo med drugim na zeliščarski tržnici predstavilo 15 zeliščarjev iz regije Saša. Manjkal ne bo tudi kulturni program s koncertom Marka Vozlja.

Aktivnost je eden od dogodkov v okviru mednarodnega projekta sodelovanja Ko zadišijo zeli … Poleg dveh bolgarskih v njem sodeluje še 5 slovenskih LAS-ov, od tega tudi LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline. Za projekt sodelovanja namenja Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja 500 tisoč evrov, od tega bo LAS regije Saša iz tega naslova pridobil več kot 90 tisoč evrov sofinancerskih sredstev.

 Letos pozornost kulinariki

Ivica Orešnik, direktorica  vodilnega partnerja Savinja – Zavoda za razvoj podeželja in turizma LAS-a regije Saša, je povedala, da je eden od ciljev festivala povezati pridelovalce in predelovalce zelišč na območju obeh dolin. Hkrati je to tudi priložnost za druženje, spoznavanje …

»Zeliščarstvo je povsod po Sloveniji v porastu, saj se želimo vračati k naravi, zato je toliko pomembneje, da predstavimo ponudbo zelišč širši javnosti in da nenazadnje tudi sami vemo, kaj imamo na svojem območju na tem področju. Skupaj z društvi se z dejavnostjo pri nas ukvarja vsaj 20 ljudi ter ena družba z omejeno odgovornostjo. Letos namenjamo na festivalu posebno pozornost kulinariki in v sklopu celotedenskega dogajanja se predstavljajo tudi nekatera gostišča, ki za to priložnost ponujajo posebne zeliščarske menije,« je povedala.

Po njenih besedah se vsi v projektu sodelujoči partnerji srečujejo z enotnim izzivom, kako neizkoriščene potenciale izjemne biotske raznovrstnosti in tradicionalnih znanj s področja zeliščarstva in divjih zeli spremeniti v razvojno priložnost, inovativno turistično ponudbo.

 

Različne poti obogatili z informacijami o zeliščih

Janko Kopušar, župan Občine Šmartno ob Paki, je na otvoritvenem dogodku med  drugim dejal, da bodo v okviru projekta Ko zadišijo zeli … v lokalni skupnosti obstoječe kolesarske in peš poti nadgradili z novimi ter jih obogatili z osrednjo temo zelišč. Rdeča nit poti in spremljevalnih aktivnosti bo prek informacij o zeliščih ozaveščanje o ekološki hrani, podnebnih spremembah, okoljski trajnosti … Aktivnosti na terenu so v polnem zamahu.

 

Priložnost za kmetije z manj ugodnimi razmerami

Na ekološki kmetiji Štancar – Poprask se s pridelavo in predelavo zelišč ukvarjajo dobrih sedem let. Nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji Tatjana Štancar Poprask nam je dejala, da gojijo več vrst zelišč: timijan, sivko, meliso, meto, žajbelj, baziliko, rožmarin. Predelujejo jih v sirupe, nekaj jih posušijo za čajne mešanice, nekaj jih uporabijo doma v kulinariki. Je med ljudmi zanimanje za zelišča in njihovo uporabo? »Ljudje vedno bolj povprašujejo po njihovi sonaravni pridelavi in predelavi. Običajno je ponudba manjša od povpraševanja.« Po njenem mnenju je pridelava in predelava zelišč velika priložnost zlasti za kmetije z manj ugodnimi razmerami za kmetovanje, kot so hribovske ali visokogorske. Gre za sicer precej delovno intenzivno panogo, je dodala sogovornica, zato je dodana vrednost pridelkov toliko večja. Poleg tega  nameravajo izvesti še več izobraževalnih delavnic o zeliščih kot doslej, »saj je brez znanja, pri zeliščih pa še posebej, zelo težko narediti dobre izdelke,« je poudarila Tatjana Štancer Poprask.

 

Podpis k sliki:

Utrinek z odprtja projekta na ekološki kmetiji Štancer Poprask v Skornem.