Taborniki vračajo družbi s krvjo

Zavod za transfuzijsko medicino Ljubljana in območno združenje RK Velenje sta 8. junija organizirala krvodajalsko akcijo v Šoštanju, ki so jo ponovili ta četrtek.

Na njej so sodelovali tudi člani Društva tabornikov Šoštanj Rod pusti grad.

Taborniki so se pred petimi leti, ko so praznovali 60 let, odločili, da se vključijo v krvodajalsko akcijo in poskusijo oddati 60 litrov krvi. Akcija je bila uspešna, in od takrat jo pomagajo organizirati vsako leto. Ko je Zveza tabornikov Slovenije praznovala 70 let, so uspeli doseči tudi to številko, zdaj pa vsako leto pridobijo nekaj novih krvodajalcev in vsako leto se akcije udeleži med 80 in 100 krvodajalcev tabornikov.

Kaj jih je vodilo pri tej odločitvi, je povedal član društva Matija Špacapan: »Taborniki smo znani kot družbeno odgovorna organizacija. Mlade skušamo vzgajati v odgovorne državljane. Ko smo iskali način, kako naj skupnosti nekaj vrnemo na plemenit način, saj je tudi eden od naših 12 zakonov, da je tabornik plemenit in pripravljen pomagati, smo se odločili za krvodajalstvo. To akcijo smo ponudili našim članom, starejšim od 18 let, in uspešno teče.«

Šoštanjski taborniki se uvrščajo po številu članov med prvih pet največjih v Sloveniji – aktivnih je več kot 200. Letošnje poletje bodo preživljali na letnem taborjenju v Radéncih ob Kolpi. »Prvo leto gremo taborit ob Kolpo. Naše društvo še nikoli ni taborilo v južni Sloveniji; zadnja leta smo bili ob rekah Nadiži in Soči,« je še povedal Špacapan.