Umetna inteligenca, kaj pa je tebe treba bilo?

»Lepa je ta lirikonfestova beseda, ki v Velenju poteka že 22 let,« je povedal Ivo Stropnik, književnik, glavni in odgovorni urednik ustanove Velenjska knjižna fundacija in vodja mednarodnega književnega festivala Lirikonfest Velenje.

Letos je festival, ki je najprej nosil ime  »Herbersteinsko srečanje književnikov«, od leta 2008 pa se imenuje Mednarodni Lirikonfest Velenje (festival liričnih umetnosti/liričnega občutja, »rezervat za poezijo«) potekal med 6. in 8. junijem v Starem Velenju v kreativnem centru Čuk, v isti ulici ima Rezervat za poezijo tudi Velenjska knjižna fundacija.

Festival se osredotoča na poezijo, zadnja leta tudi na potopise. Temo letošnjega festivala »Umetna inteligenca, kaj pa je tebe treba bilo?« je Stropnik opisal kot človeško aktualno, ki se dotika vseh. O tej temi so s svojimi refleksijami razmišljali književniki, pesniki in pisatelji, udeleženci festivala.

»Eno od vprašanj za refleksijo je, ali bo Chat GPT uničil pisanje, ali bo vse postalo avtomatizem in ali bo tudi navdih ustvaril robot,« je povedal Stropnik. »V zadnjem času se na tem področju veliko dogaja in menim, da te tehnologije niso tako nedolžne, kot se mogoče zdi. So velika nevarnost, da bodo nekateri kreativni poklici izginili.«

 

Več  o Lirikonfestu pa lahko preberete v novi številki Naš Čas!