Kaj smrdi klopom?

Daljši, toplejši in tudi mokri dnevi so poskrbeli za prijetno dobrodošlico najmanjšim gozdnim nepridipravom − klopom.

Te male zgage so prenašalci zelo nevarnih bolezni, zato se je pred sprehodom v naravo treba primerno zaščititi. Ali ste vedeli, da poznamo približno 860 različnih vrst klopov? Pri nas je najbolj razširjen gozdni. Klopi so pajkovci, v Sloveniji je razširjen klop iz vrste Ixodes ricinus. Nahajajo se predvsem v gozdni podrasti, v grmovju vlažnih mešanih gozdov, v travi in celo na vrtu.  Življenjska doba klopa se giba od dveh do šestih let. Živalce imajo štiri razvojne faze – jajčece, ličinka, nimfa in odrasla žival. Za vsako preobrazbo potrebujejo vsaj en obrok krvi  gostitelja. Največkrat to vlogo igrajo miške, veverice, polhi, zajci, tudi ptice, srnjad, domače živali, konec koncev tudi ljudje.

Klopi postanejo aktivni že, ko se temperature dvignejo nad 5 stopinj Celzija. Ekstremne temperature prenesejo le kratek čas. Mila zima in vlažna pomlad sta idealna za njihovo vrsto. Srečamo jih lahko v obdobju od februarja pa vse do novembra. Z nadmorsko višino se možnost stika s klopom zmanjšuje. Na področjih nad 1000 metrov nadmorske višine se zadržujejo zelo redko, medtem ko jih nad 1500 metrov praktično ni. Ves čas so na preži za toplokrvnimi gostitelji. S čutili namreč zaznajo človeka, nato pa povsem nevede zlezejo nanj. Živalce imajo prav posebne receptorje. Z njimi zaznajo našo telesno toploto, premike in rahel vonj. Nato poiščejo nežno mesto in se z rilcem pritrdijo na kožo. Vboda ne čutimo, kar za nas ne pomeni prav nič obetavnega. Ugriza ne čutimo, saj ima slina gozdnih nepridipravov anestetični učinek.  Strokovnjaki svetujejo, da ga čim hitreje pravilno odstranimo sami, saj s tem tudi zmanjšamo možnost okužbe. Pri odstranjevanju uporabimo dobro pinceto, da klopa lahko zagrabimo čisto pri koži. Previdno, a odločno, potegnemo prisesanega klopa iz kože, nato pa kožo umijemo z milom in toplo vodo. Uporaba kakršnihkoli mazil je odsvetovana.

Najboljša zaščita pred klopi je preventiva.  Vendar, če je klop na kožo že prisesan, bo mazanje s kremami in olji stanje le še poslabšalo. Po nanosu se bo namreč klop začel dušiti in posledično bo izločal več sline, kar pa bo povečalo tveganje za okužbo.

Klopi ne prenesejo citrusov. Iz le nekaj sestavin lahko ustvarite naravni dišavec doma. V vodi zavrite narezane pomaranče, grenivko ali limone in pustite vreti približno deset minut. Ko se tekočina ohladi, jo razpršite po telesu.

Kljub številnim domačim žavbam in rednemu pregledovanju telesa, še vedno obstaja možnost, da se je na vaše telo prikradel kakšen klop. Ko pridete domov, se vedno temeljito preglejte, oblačila dobro otresite in operite. Ne pozabite! Tudi če ste takoj našli klopa, še ne pomeni, da je edini, ki se mu je uspelo prikrasti k vam.