Papirnato gledališče z novimi zgodbami

V soboto dopoldne je v srednjeveški sobi na Velenjskem gradu potekal 7. kamišibaj festival.

V čudovitem ambientu in ob polni dvorani so ustvarjalci v intimnem vzdušju predstavili svoje zgodbe. Boštjan Oder, predsednik društva KUD Dudovo drevo, ki se v Velenju ukvarja s kamišibajem, je bil vesel, da se je ta japonska umetnost v naši regiji tako zelo prijela. »Letos imamo 25 nastopajočih mladih, nastopili so tudi odrasli ustvarjalci. S kamišibajem smo v Velenju začeli 10 let nazaj, najprej smo se z njim spoznali, potem pa smo začeli z izobraževanjem mentorjev in pred sedmimi leti s prvim festivalom.«

Že sedem let se tako mladi na velenjskih osnovnih šolah spoznavajo s papirnim gledališčem, ki ima korenine na Japonskem, ustvarjajo zgodbe in tudi slike na papirju, ki jih uporabijo. Na predstavi stojijo ob malem lesenem odru, na katerem v slikah teče zgodba, ki jo pripovedujejo. Zgodbo lahko pripoveduje več ustvarjalcev ali en sam, izmislijo si jo sami ali pa povedo že napisano. Prav tako sami ustvarijo slike, ob katerih pripovedujejo zgodbo.

Na regijskem srečanju so se tokrat predstavili učenci iz OŠ Gustava Šiliha, CVIU Velenje in OŠ Lava Celje. Predstave si je ogledala tudi državna selektorica za kamišibaj gledališče, Silva Karim in izbrala najbolj primerne predstave za državno srečanje, ki bo septembra v Črnomlju.

Tudi Boštjan vsako leto ustvari vsaj en kamišibaj, letos sta z Vanjo Ivo Kretič v duhu Kajuhovega leta ustvarila predstavo Ljubezenska pisma med Kajuhom in Silvo Ponikvar in jo predstavila tudi v soboto. Poleg festivala KUD Dudovo drevo vsaki dve leti pripravi tudi izobraževanje za mentorje, ki bodo učili otroke, in za vse, ki želijo postati kamišibaj ustvarjalci. Na izobraževanju dobijo znanje, s katerim lahko ustvarjajo in kasneje tudi nastopijo na državnem tekmovanju.

Festival društvo Dudovo drevo pripravlja v sodelovanju z JSKD OI Velenje, zlati podpornik pa je Mestna občina Velenje. Festival sta podprla tudi Muzej Velenje in ZKD Šaleške doline.