Odprtje nove kopalne sezone in Kresna noč

Velenje – Čeprav ste mnogi že tudi letos zaplavali v velenjskem jezeru, bo jutri, v petek, 18. junija, tudi uradno odprtje letošnje kopalne sezone, ki bo potekalo v okviru Kresne noči na Velenjski plaži.

V okviru te tradicionalne prireditve Kluba vodnih športov Velenje, ki se bo začela ob 16. uri in bo trajala do 23. ure, bo župan Mestne občine Velenje Peter Dermol Medobčinski zvezi prijateljev mladine Velenje predal ček v višini 5.000 evrov, Klubu vodnih športov Velenje pa vodni ležalnik za invalide.

Tudi letos nekaj novosti

Pred vstopom v letošnjo kopalno je bilo na plaži narejenih še nekaj izboljšav, nameščeni sta dve novi preoblačilnici, pod kampom pa urejen del kopališča, ki bo primeren za najmlajše otroke. V petek bodo v uporabo predali vodna igrala, ki bodo obiskovalcem za popestritev vročih poletnih dni na voljo brezplačno. Brezplačno bodo zagotavljali tudi ležalnike in senčnike.

Kresna noč in Jadranski maestrali

Klub vodnih športov Velenje pa ob vstopu v poletje že tradicionalno organizira Kresno noč s humanitarno noto. V petek, 18. junija, bodo že ob 16. uri pričeli s kuhanjem knapovske večerje, ki jo bodo delili od 19.30 dalje. Že od začetka prireditve bodo pekli Pozojeve palačinke, najmlajši obiskovalci pa bodo lahko sodelovali tudi v nagradni igri. Za hrano bodo zbirali prostovoljne prispevke.

V času prireditve se bodo lahko obiskovalci popeljali z leseno ladjico Pletrco in čolnom Pozoj, cena vožnje bo 5 evrov.

Od 18. ure dalje bo goste zabavala dalmatinska klapa Jadranski maestrali, ob 19. uri pa bodo pričeli s prižiganjem lučk, ki bodo razsvetljevale gladino Velenjskega jezera. Prižgali bodo tudi kres iz lučk.

V prihodnjih dneh bo Velenjsko plažo obiskalo okoli 160 otrok s posebnimi potrebami, katerim bodo z zbranimi sredstvi omogočili nepozabna doživetja.

Trenutno najboljše naravno kopališče

Mestna občina Velenje bo v letošnjem letu za urejanje, vzdrževanje in obratovanje Velenjske plaže namenila približno 200 tisoč evrov.

Tudi v letošnji kopalni sezoni bo občina zagotavljala usposobljene reševalce iz vode ter redno spremljala kakovost vode. Prvi letošnji monitoring je pokazal, da voda Velenjskega jezera ustreza merilom za kopanje. Pri vzdrževanju plaže bodo upoštevali higienska priporočila za naravna kopališča.

Sicer pa je bila Velenjska plaža lani že tretjič zapored razglašena za najboljše naravno kopališče v Sloveniji in gotovo si bodo tudi letos prizadevali, da ohranijo ta naslov.

Na plaži je seveda tudi pestra gostinska ponudba Zavod za turizem Šaleške doline, krovni upravljalec Velenjske plaže, bo v času kopalne sezone vsak dan od 9. do 17 ure zagotavljal delovanje Turističnoinformacijskega centra na Visti. V okviru svoje dodatne ponudbe bodo zainteresiranim omogočali tudi poroke ob in na Velenjskem jezeru.

Gostinska ponudba na Velenjski plaži bo poleg pestre ponudbe sladoledov, vafljev na palčki, žar jedi, narezkov, zagotavljala tudi zdrave prigrizke. Med vikendi se bodo na terasi gostinskega ponudnika ob čolnarni odvijali manjši, koncertni dogodki.