Prišli so ledeni možje

Te dni godujejo ledeni možje, danes sv.

Pankracij, s sredo sv. Servacij in četrtek sv. Bonifacij. V petek pa jim sledi še navadno mokra “polulana” Zofka. No vreme se res tudi letos ni povsem izneverilo ljudskemu izročilu in čeprav ni tako hladno, kot je znalo biti okoli teh dni v preteklosti, pa nas je vendar oplazil rep hladnejšega zraka in s sabo prinesel tudi sicer že zelo potreben dež. Marsikoga je ta razveselil tudi zaradi obilice nadležnega cvetnega prahu, ki bo sedaj gotovo manjša. Skladno s tradicijo je že od danes namesto prijetnega pozno spomladanskega vremena oblačno in deževno vreme z občasnimi nevihtami ter tudi določen padec temperatur.

Danes bo še naprej oblačno in deževno, le severovzhod bo popoldne že povečini brez padavin. V sredo in četrtek, pa se obeta spremenljivo do pretežno oblačno vreme. Nastale bodo posamezne plohe, v četrtek tudi nevihte. Tudi v petek bo še kje kakšna ploha.

Po ledenih možeh se že od nekdaj ravnajo številni vrtičkarji v Sloveniji, saj velja, da je s saditvijo nekaterih sadik na prosto dobro počakati, da minejo ledeni možje in da se zemlja dovolj ogreje. To še posebej velja za plodovke, med katere sodi paradižnik, pa tudi na saditev fižola, kumar, bučk, jajčevcev, artičok, ki je priljubljene na slovenskih vrtovih, je bolje počakati.