V Rdeči dvorani tekmovanje v robotiki

Velenje – Na Mestni občini so danes pripravili novinarsko konferenco, na kateri so predstavili robotsko olimpijado.

Vzorčno mesto Velenje bo namreč v Rdeči dvorani v Velenju organiziralo državno prvenstvo v robotiki. Na njem se bodo mladi med 6. in 26. pomerili v znanjih in veščinah programiranja, mehatronike, reševanja problemov in timskega sodelovanja.

Rok za prijave je 31. marec 2020.

Zmagovalne ekipe bodo med 13. in 15. novembrom 2020 nastopile na prestižni svetovni olimpijadi na temo Izzivi klimatskih sprememb, ki bo potekala v kanadskem Montrealu. Mladi bodo poskušali reševati zapletene scenarije s pomočjo robotov, ki jih bodo načrtno sestavili v ta namen.

Ustanovitelja Vzorčnega mesta Velenje in organizatorja državnega prvenstva v robotiki Erik Kapfer in Miha Cojhter verjameta, da je promocija robotike pri mladih ključnega pomena za razvoj kritičnega mišljenja, reševanja problemov in dolgoročne razvojne vizije. Kot pravita bo imela robotika ključno vlogo pri reševanju aktualnih težav planeta.

Novinarske konference so se udeležili podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermol, direktorica Andragoškega zavoda Ljudska univerza Velenje Brigita Kropušek Ranzinger, direktor Edutus Univerze in član odbora WRO association Advisory Council Zoltan Szogi, soustanovitelj Vzorčnega mesta Velenje in soorganizator WRO Slovenia Erik Kapfer, direktorica SRIP ACS+ Tanja Mohorič, direktorica LEGAMA, d. o. o., (LEGO Education Slovenia) Maja Gačnik, ter učiteljica v prvi triadi osnovne šole, ki uporablja WeDo-robote pri izobraževanju, Polona Legvat. Preko video povezave je izjavo podala Vesna Nahtigal, izvršna direktorica za Industrijsko politiko pri Gospodarski zbornici Slovenije in direktorica SRIP MATPRO.