Festival Velenje uspešen na razpisu Ustvarjalna Evropa

Festival Velenje je bil uspešen na razpisu Ustvarjalna Evropa (Creative Europe) in v projektu D. Dance Alliance bodo skupaj s sedmimi mednarodnimi partnerji povezovali sodobni ples z novimi tehnologijami, gledališčem in kulturnim turizmom.

Kot je povedala direktorica Festivala Velenje Barbara Pokorny, so mednarodno projektno sodelovanje na plesnem področju začeli intenzivno razvijati že leta 2013, ko so na pobudo Mojce Majcen, Igorja Kirova, Aleksandra Ilića in Hiše kulture Celje skupaj zasnovali plesno platformo Balkan Dance Project s prvo in nepozabno premiero plesnega projekta He he helium, ki je bila marca 2013 v Velenju.
»Projekt D. Dance Alliance, ki bo potekal med 1. oktobrom 2024 in 30. septembrom 2026 bo nadgradil in razširil naše dosedanje sodelovanje. Namreč v petih mestih bomo pripravljali produkcije sodobnega plesa in jih posneli. Zamišljeno je, da bo vse potekalo v VR tehnologiji in končni produkt bo velika skupna produkcija vseh partnerjev v projektu. V Velenju bomo v naslednjih dveh letih skozi različne pristope, oblike predstavljali sodobni ples. V mestu bo potekalo kar nekaj delavnic, nekaj aktivnosti, povezanih s tem projektom, bomo združili prihodnje leto s Pikinim festivalom, ko bo osrednja tema gib oziroma ples. Del tega projekta bomo skušali pripraviti za najmlajše.

Torej gre za velik evropski projekt, katerem sodeluje 7 partnerskih občin, v Velenju bomo videli nekaj novih krasnih produkcij, predvsem pa dobili veliko novih znanj in možnosti vključitve profesionalnih domačih ustvarjalcev v nova ustvarjanja,« je projekt predstavila Pokorny.

Partnerji v projektu so: Delavski Dom Trbovlje (vodilni partner), Zavod Iskriva, iskrišče za razvoj lokalnih potencialov, Festival Velenje, MOME Budapest, Kolektivit, Zagrebački plesni ansambl, Fakultet za inženjerski menadžment, Sarajevski Ratni Teatar SARTR. Pridruženi partnerji: Europäische Donau-Akademie, Donaubuero, Ars Electronica, Stiftung HfG Ulm.