Barve, kontrasti, žive slike

Vinko Pajek
Naš čas

Vinko Pajek - Vini v Šoštanju razstavlja svoje spomine na Mediteran – Rad ima barve in morje

Šoštanj, 10. julija – V Mestni galeriji je na ogled razstava likovnih del Vinka Pajka - Vinija z naslovom Spomini na Mediteran. Vini je nekdanji Šoštanjčan, ki je že kot učenec OŠ Biba Roeck kazal dar za risanje. Njegovo likovno delo na temo videnja miru skozi otroške oči je sodelovalo celo na natečaju Unicefa in na razstavah prepotovalo cel svet.

Veliko sveta pa je videl tudi Vini, saj po šolanju za gradbenega tehnika v Celju ni opravljal tega poklica, temveč je nekaj let delal kot turistični vodnik pri Kompasu in predstavnik agencije. Ko se je vrnil s popotovanj, se je v Celju posvetil kulturi. Štiri leta je vodil Likovno društvo Svoboda, ki je od začetnih 10 naraslo na 80 članov, in z njim vzpostavil status umetniške četrti v Celju. Tam je znova slikal, pripravljal delavnice in organiziral tečaje slikanja za različne generacije, sodeloval pa je s koroškim slikarjem Štefanom Marflakom.

Ko so minili tudi ti časi, se je znova posvetil svoji umetniški žilici, v njegova likovna dela pa so pričele kot spomini prihajati daljne obale in morski motivi, saj je, kot pravi, »morje zakon.« Tako je tudi za razstavo v rodnem Šoštanju izbral spomine z Mediterana. »Moja slikarska tehnika je špahtel olje na platno. Za to tehniko je treba imeti zelo senzibilno roko, se pa z njo ustvarijo zelo dobri kontrasti, ki jih s čopičem ne moreš dobiti. Rad imam kontraste, barve, da slike živijo. Motivi? S to tehniko je figuralika težja, največ pa delam krajinske motive po notranjem spominu,« je povedal o aktualni razstavi.

Njegova razstavljena dela – cikel Obale in Eve, nastal v letih 2021 in 2024 – je ob odprtju razstave komentirala Dona Pratnekar, dipl. umetnostna zgodovinarka, ki je dejala, da so to ekspresionistične krajine, ki s sanjavim ozračjem spominjajo na peščene slike krajin. Serija Eve pa prikazuje pet ženskih portretov, ki vzpostavljajo očesni stik z opazovalcem, z barvami – rdečo, vijolično, modro – pa ponazarjajo moč.