Velenje ponovno gostilo kreativno jazz kliniko

Prejšnji teden je Velenje pod vodstvom Jureta Pukla gostilo že sedmo edicijo Kreativne jazz klinike.

Klinika ponuja možnost udeležbe na delavnicah, kjer prijavljeni glasbeniki urijo svoje znanje na področju jazz glasbe in improvizacije. Poleg vsakodnevnih delavnic so lahko udeleženci naučeno znanje spoznali tudi v praksi. Vsak dan so namreč potekali koncerti na Glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega Velenje in jazz večeri v Max klubu. Na jazz kliniki vsako leto predavajo mednarodno uveljavljeni glasbeniki oz. mentorji, ki prihajajo iz različnih delov sveta ter posledično prinašajo znanje in izkušnje iz različnih jazz smeri. Udeleženci tako pridobijo raznovrstna znanja in širino glasbenega izraza. Delavnice potekajo različno; kot individualne ure, skupinski seminarji ter improvizacija v glasbenih skupinah.

Predavali so glasbeniki iz celega sveta

Kreativna jazz klinika 2022 je bila prvotno načrtovana v februarju tega leta, vendar ji je načrte prekrižala epidemija koronavirusa. Tako se je našel idealen čas za izvedbo v novembru, v času šolskih počitnic, ko je bila Glasbena šola Velenje prosta, kjer sicer že vrsto let poteka jazz klinika. »Z izvedbo jazz klinike je začel pokojni glasbenik Boško Petrovič leta 1994 in jo vodil vse do leta 2000. Leta 2015 smo jo obudili mi,« razlaga Jure Pukl, ki je že sedmo leto umetniški in idejni vodja klinike.

Letošnji mentorji so bili Soweto Kinch, Charles Altura, Jason Brown, Ameen Saleem, Michael Janisch, Sanem Kalfa, Nina Strnad, Alex Sipiagin, John Escreet, Gašper Bertoncelj, Zlatko Kaučič, Miha Koren in Jure Pukl. Vsak od njih je bil mentor za določen inštrument oz. področje znotraj jazzovske improvizacije. »Vsako leto pripeljemo zelo dobre glasbenike. Letošnja posebnost je Soweto Kinch, ki se ukvarja tudi z repom in besedno improvizacijo. Lani je bila posebnost brazilska glasba.«

Tri četrtine slovenskih udeležencev

»Letos smo imeli okoli 45 udeležencev. Največje število je bilo do zdaj 88. Še vedno se pozna vpliv korone. Letos je kar tri četrtine slovenskih udeležencev. Po navadi jih je bilo v primerjavi s tujci približno polovica. Tujci so prišli iz Grčije, Avstrije, Nemčije, Italije, Srbije, Madžarske in Slovaške. Pogosto se udeleženci vračajo na kliniko. Trenutno se sicer generacija obrača. Tisti, ki so bili morda že dvakrat, trikrat, so zadevo že na nek način prerasli,« pripoveduje Jure Pukl.

Veliko je slovenskih študentov, ki se z veseljem udeležujejo kreativne klinike, a na žalost še vedno ne morejo študirati jazz glasbe v slovenskem prostoru, saj še vedno na Akademiji za glasbo ni jazz oddelka. Idejo pa intenzivno snujejo in morda bo možen vpis že v naslednjem letu.

Zaključna koncerta »učencev« in mentorjev

V soboto so udeleženci jazz klinike na zaključnem koncertu v velenjski glasbeni šoli predstavili, kaj so vadili tekom tedna. Vsaka zasedba je imela dva mentorja, tako se je v njihovi glasbi čutil njegov vpliv in lasten glasbeni izraz. »Na koncertu smo lahko slišali tradicionalen jazz, bossa novo, bolj moderen jazz, vokalno a capella zasedbo in na koncu še malo groovie, funky glasbe,« je povedal Jure. Letošnja Kreativna jazz klinika se je zaključila z večernim koncertom mentorjev v Max klubu Velenje. Vsekakor si izvrstne glasbe in kvalitetnih izobraževanj na področju kulture v Velenju želimo tudi v prihodnje.