Šaleška danes / Družba

Okužbe ne padajo

V Sloveniji so v četrtek opravili 843 testov in potrdili 11 okužb z novim koronavirusom, in sicer štiri v Škofljici, tri v Škofji Loki po eno pa v Ljubljani, Preboldu, Kobaridu in Ljutomeru. Skupaj so doslej potrdili 1558 okužb. V bolnišnici so zdravili osem bolnikov s covidom-19, dva potrebujeta intenzivno nego, je na Twitterju objavila vlada. Med 1558 doslej uradno okuženimi je 704 moških in 854 žensk. Na Hrvaškem so, kot poroča Jutarnji, zabeležili novih 46 okužb.

Spet obvezne maske in razkuževanje rok

Vlada se je odločila, da je od danes vnovič potrebna obvezna uporaba mask v zaprtih prostorih, ki jo spremlja tudi znova obvezno razkuževanje rok. Odločitev je sprejeta zaradi povečanega števila okužb z novim koronavirusom v zadnjih dneh. Ukrep, ki je po besedah ministra za zdravje Tomaža Gantarja v preteklosti prispeval k boljšim rezultatom pri zajezitvi okužb, bodo pristojni preverjali vsakih 14 dni glede na epidemiološko situacijo v državi. Navodila vernikom so skladno s tem spremenili tudi Slovenski škofje ordinariji. Z današnjim dnem je tako obvezno nositi zaščitne maske tudi v zaprtih cerkvenih prostorih, torej cerkvah, kapelah, pa tudi pisarnah in veroučnih prostorih. Več sprememb je tudi pri vstopanju v državo. Te se lahko spremenijo hitro, zato je najbolje, da pred odhodom ali prihodom v Slovenijo, preverite kakšna so zadnja navodila.

Sedem novih okužb s koronavirusom

Število okuženih v Sloveniji sicer še ni problematično, a vendar zahteva večjo previdnost. V torek so nove primere okužb z novim koronavirusom potrdili v petih občinah po Sloveniji, in sicer tri v Kopru ter po eno v Ljubljani, Velenju, Ljubnem in Šentjerneju. V Velenju je to osma okužba doslej. Bolnišnično oskrbo je potrebovalo sedem bolnikov, kar sta dva več kot dan prej. Dva bolnika so zdravili na oddelku za intenzivno nego.